Čečenci budú po rokoch opäť slúžiť v ruskej armáde

V ruskej armáde budú znovu slúžiť Čečenci. Podľa správ ruských médií o tom rozhodol minister obrany Sergej Šojgu. Armáda po dvoch čečenských vojnách z 90. rokov brancov z tohto regiónu nepovolávala, mladí Čečenci absolvovali vojenskú službu v miestnych jednotkách ministerstva vnútra.

19.09.2014 11:17
rusko, vojsko, armáda, moskva Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (25)

Šojgu podľa moskovského rozhlasu o osude čečenských regrútov diskutoval s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom. Ten už v auguste vyslovil údiv, prečo pre mladých Čečencov nie je v ruskej armáde miesto.

„Máme desiatky tisíc mladých mužov pripravených slúžiť v armáde. Z nepochopiteľných dôvodov ale povolávacie rozkazy nedostávajú. Zákon o brannej povinnosti by mal platiť pre všetkých,“ vyhlásil vtedy Kadyrov.

Dve vojny Moskvy proti čečenským separatistom si v druhej polovine 90. let vyžiadali desaťtisíce mŕtvych. Čečenská metropola Groznyj padla do rúk ruskej armády vo februári 2000, Moskva následne zaviedla v Čečensku priamu prezidentskú správu a menovala promoskovskú vládu. Branná povinnosť zrušená v priebehu vojny bola vtedy obnovená, ale po piatich rokoch ju ruské ministerstvo obrany bez vysvetlenia znovu zrušilo.

Rusko opakovane odmieta úvahy o profesionalizácii svojich ozbrojených síl a brannú povinnosť zrušiť nehodlá. Počet ruských brancov by sa mal však v najbližších rokoch výrazne znižovať. Súčasný počet odvedencov 650 000 ročne by sa do roku 2020 mal obmedziť už len na 140 000 ľudí, teda asi 14 percent celkového stavu ruských ozbrojených sil. Povinná základná vojenská služba v súčasnosti trvá v Rusku rok.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čečensko #povinná vojenská služba #ruská armáda