Brusel hrozbu útokov odmietol, Šefčovič aj tak nariadil opatrenia

Belgické úrady oznámili Európskej komisii, že nemajú konkrétne informácie o prípadnom teroristickom útoku na bruselské budovy komisie. Uviedol to v pondelok hovorca komisie. Odmietol však zároveň komentovať jasne zvýšené bezpečnostné opatrenia okolo sídla komisie v bruselskom paláci Berlaymont.

22.09.2014 15:30 , aktualizované: 20:50
EK, Európska komisia, Brusel, EÚ Foto:
Európska komisia.
debata

Belgické a holandské médiá cez víkend oznámili, že o európskych inštitúciách ako možnom terči uvažovali islamskí radikáli, navrátilci zo sýrskej vojny. Na začiatku augusta bola podľa holandskej verejnoprávnej televízie NOS na bruselskom letisku po návrate z Turecka zadržaná dvojica tureckého pôvodu s bydliskom v holandskom Haagu. Muž a žena sa údajne podieľali na činnostiach teroristickej skupiny, nelegálnom ozbrojovaní a financovaní terorizmu. V Haagu pri domových prehliadkach policajti podľa tlače našli islamistické materiály, v Belgicku pri súvisiacej akcii údajne tiež objavili strelné zbrane a nepriestrelnú ves­tu.

Belgický federálny žalobca však v pondelok odmietol ďalšie z tvrdení médií, ktoré písali tiež o údajne nájdených výbušninách. Podľa denníka De Standaard žalobca zdôraznil, že neexistovali žiadne konkrétne plány útoku na budovu komisie v Bruseli a že aj pre zadržaných v tomto prípade platí princíp prezumpcie neviny.

V priebehu vyšetrovania sa však vraj objavili niektoré adresy v blízkosti komisie, nie sú vraj však dôkazy o nejakom presnom pláne útoku.

„Sme v pravidelnom kontakte s úradmi ohľadom všetkých bezpečnostných otázok. Po správach v médiách sme belgické úrady kontaktovali so žiadosťou o objasnenie. Potvrdili nám, že si nie sú známe žiadne konkrétne hrozby voči Európskej komisii,“ povedal v pondelok hovorca komisie Jonathan Todd. Odmietol však komentovať posilnenie bezpečnostných opatrení v budove a jej okolí.

Opatrenia nariadil Šefčovič

Podľa belgických médií, ktoré citujú agentúru Belga, o posilnení bezpečnosti rozhodol eurokomisár Maroš Šefčovič, zodpovedný za inštitucionálne vzťahy a administratívu komisie. V nedeľu večer vraj v internom e-maile oznámil, že hoci neexistuje konkrétna hrozba, boli prijaté opatrenia, ktoré by umožnili zodpovedajúcu reakciu. Zvýšiť úroveň bezpečnosti sa podľa tohto e-mailu rozhodol aj s ohľadom na súčasnú „medzinárodnú klímu“.

Už v sobotu belgický denník De Tijd napísal, že tajné služby dokázali v Belgicku v minulých mesiacoch zabrániť teroristickým útokom džihádistických skupín. Plánovali ich údajne skupiny bojovníkov s holandskými a belgickými pasmi, ktorí sa vrátili z občianskej vojny v Sýrii.

Belgické súdy a bezpečnostné sily informácie o kauzách nezverejnili, vraj aby neznepokojovali verejnosť, napísal De Tijd. Niekoľko zdrojov ale denníku potvrdilo, že prekazené plány sa podobali útoku francúzskeho občana Mehdiho Nemmoucha, ktorý koncom mája strieľal v židovskom múzeu v Bruseli. Pri streľbe vtedy zomreli štyria ľudia.

Islamský štát vyzval nasledovníkov, aby útočili na civilistov

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve potvrdil, že militanti z Islamského štátu pohrozili zabíjaním civilistov v krajinách, ktoré chcú bojovať proti extrémistom.

Islamský štát vyzval v pondelok svojich nasledovníkov, aby útočili na občanov USA, Francúzska, Kanady, Austrálie a ďalších krajín, ktoré sa pridajú k ich koalícii. Hovorca militantov Abú Muhammad al-Adnání povedal, že pôjde o poslednú akciu „križiakov“. „Bude rozbitá a porazená tak, ako všetky vaše predchádzajúce akcie,“ povedal al-Adnání v audionahrávke zverejnenej na internete.

Dodal tiež, že americký prezident Barack Obama opakuje chyby svojho predchodcu Georgea W. Busha. „Ak vám Obama sľúbil porazenie Islamského štátu, tak klame ako Bush pred ním“.

Francúzsky minister vnútra Cazeneuve v pondelok povedal, že „hrozba zabíjania civilistov je spolu s popravami rukojemníkov a masakrami ďalšou ukážkou barbarizmu týchto teroristov, ktorá oprávňuje k neúnavnému boju proti nim“. Minister dodal, že Francúzsko sa však nebojí, pretože je pripravené ich hrozbám čeliť.

Tony Blair: Islamský štát sa nedá poraziť zo vzduchu

Militantnú skupinu Islamský štát nie je možné poraziť len vzdušnými náletmi a bude proti nej potrebné aj nasadenie pozemných vojsk. V pondelok to vyhlásil bývalý britský premiér a súčasný blízkovýchodný vyslanec medzinárodného spoločenstva Tony Blair.

Ako priznal, Západ v súčasnosti „nemá chuť“ výraznejšie sa vojensky angažovať v Sýrii a Iraku, túto možnosť by však podľa neho „nemal vylučovať“. „Pretože nepriateľ, proti ktorému bojujeme, je fanatický a pretože sú pripravení zabíjať a byť zabíjaní,“ uviedol prostredníctvom vyhlásenia na webovej stránke svojej nadácie Faith Foundation.

Neznámi ozbrojenci uniesli v Alžírsku francúzskeho občana

Neznámi ozbrojenci uniesli v nedeľu večer na severe Alžírska francúzskeho občana. Informácie alžírskych úradov v pondelok potvrdil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil, v oblasti incidentu však operuje severoafrická odnož organizácia al-Kajdá.

Podľa alžírskych úradov bol 55-ročný Francúz unesený pri výlete do hôr asi 100 kilometrov východne od metropoly Alžír.

K únosu muža došlo v okamihu, keď členovia teroristickej organizácie Islamský štát vyzvali svojich stúpencov, aby útočili na občanov krajín, ktoré sa zúčastňujú boja proti radikálom, obzvlášť USA a Francúzska. Tieto dve krajiny podnikajú cielené nálety na pozície islamistov v Iraku.

Francúzsko v pondelok vyzvalo svojich občanov v tridsiatich vybraných krajinách, najmä v Afrike a na Blízkom východe, kvôli týmto hrozbám „k najvyššej opatrnosti“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Brusel #islamisti #Belgicko #Maroš Šefčovič #Islamský štát #al-Káida