Rusko bráni aktivistom ísť na konferenciu OSN o menšinách

Ruské úrady zabránili odchodu niekoľkých aktivistov na newyorskú konferenciu o právach domorodých národov, ktorú organizuje OSN. Pondelkovému moskovskému denníku Vedomosti to oznámili organizátori.

22.09.2014 15:50
Ukrajina, Krym, Tatári Foto: ,
Krymskí Tatári
debata (16)

Niekoľkým delegátom odobrali pas, iní boli vystavení fyzickým útokom. Dôvodom je podľa ruského denníka obava, že diskusia v New Yorku sa zameria na represie okupačných ruských úradov proti Tatárom na anektovanom Kryme.

„Úrady nechcú pripustiť medzinárodnú diskusiu o osude pôvodných národov žijúcich v Rusku. Po anexii Krymu je táto problematika pre Moskvu zvlášť citlivá,“ povedal denníku Pavel Čikov, šéf humanitárnej organizácie Agora. Ruské ministerstvo zahraničia sa podľa Vedomostí dokonca snažilo protestnou nótou zmariť účasť krymskotatarských vodcov Mustafu Džemileva a Refata Čubarova na newyorskej konferencii. OSN ale ruskú sťažnosť zamietla.

Na Kryme žije pomerne veľká menšina Tatárov, ich počet sa odhaduje na 200-tisíc až pol milióna. S marcovou ruskou okupáciou sa Tatári nezmierili a ich obavy z rusifikácie a náboženského a etnického útlaku silnejú.

Džemilev žije na Ukrajine a na Krym sa z rozhodnutia ruských úradov vrátiť nesmie. Minulý týždeň mestský súd v Simferopole rozhodol o vyprataní sídla neoficiálneho parlamentu krymských Tatárov v centre mesta.

Skrývajú aj ekologické škody na severe

Problémy majú podľa ruského denníka aj predstavitelia pôvodných národov žijúcich na severe Ruska. Na moskovskom letisku pasová služba odobrala cestovné doklady Rodionovi Suljandzigovi, riaditeľovi ruského Centra pre podporu pôvodných severských národov.

Valentina Sovkinová chcela na konferencii v New Yorku hovoriť o problémoch malého etnika Laponcov, žijúceho na ruskom Kolskom polostrove. Cestou na letisko ju napadli neznámi útočníci a vypočúvala ju polícia. Podľa ruských novinárov tak ruské úrady chceli zabrániť tomu, aby na pôde OSN zaznela kritika ekologických škôd, ktoré spôsobuje ťažba ropy a plynu v arktických náleziskách.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #menšiny #OSN #New York #konferencia #Krymskí Tatári #anexia Krymu