Nový afganský líder sľubuje významné práva pre ženy

Dezignovaný afganský prezident Ašraf Ghaní v pondelok vo svojom prejave prisľúbil dať ženám významné funkcie vo svojej vláde. Rovnako tomu má byť aj na najvyššom súde, kde žiadne sudkyne doteraz nikdy nepracovali. Ghání svojmu národu tiež povedal, že ženy sú dôležitou súčasťou budúcnosti krajiny.

22.09.2014 20:20
Ašraf Ghaní, Afganistan, prezident Foto: ,
Ašraf Ghaní.
debata

Tieto vyjadrenia prichádzajú po tom, čo dvaja kandidáti na funkciu prezidenta v nedeľu slávnostne podpísali dohodu o rozdelení moci. Vyriešili tak dlhodobý spor, ktorý uvrhol krajinu do politického chaosu.

Ghaní tiež povedal, že jeho bývalý oponent Abdulláh Abdulláh, ktorý bude zastávať novovytvorenú rolu šéfa exekutívy, sa zmenil z rivala na kolegu a obaja sú odhodlaní zmeniť Afganistan k lepšiemu.

Afganská volebná komisia v nedeľu vyhlásila Ašrafa Ghaního za víťaza druhého júnového kola volieb. Ukončil sa tak dlhý a sporný volebný proces, ktorý sa začal prvým kolom v apríli. Oznámenie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo obaja politickí rivali uzavreli dohodu o sformovaní vlády národnej jednoty. Spor medzi Abdulláhom a Gháním vážne ohrozil vôbec prvé demokratické odovzdanie moci v dejinách ázijskej krajiny. Podľa kancelárie končiaceho prezidenta Hámida Karzaja by mal Ghání zložiť prezidentskú prísahu do týždňa.

Dohodu už privítal aj šéf americkej diplomacie John Kerry. Vývoj v moslimskej krajine USA pozorne sledovali, keďže americkí vojaci majú do konca roka po 13 rokoch Afganistan opustiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #ženy #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní