Muž tvrdí, že je Slovák. Pridal sa k separatistom

Internetom sa šíri video o Slovákovi, ktorý odišiel bojovať na východ Ukrajiny. Vyzýva ďalších mužov zo Západu, aby sa k nemu pridali a spoločne zabránili zabíjaniu civilistov. Kompetentné ministerstvá sa k tomu vyjadriť nechcú. Podľa psychológa za videom môže stáť snaha muža zviditeľniť sa, zároveň môže slúžiť aj ako hračka v rukách mocných.

23.09.2014 14:49 , aktualizované: 19:15
Richard Branický, Ukrajina Foto:
Muž z nahrávky sa predstavil ako Richard Branický zo Slovenska.
debata (137)

Bývalý kamionista, ktorý, ako tvrdí, zarábal až dvetisíc eur mesačne, sa podľa videa vzdal svojej práce. V úvode nahrávky sa predstavil ako Richard Branický zo Slovenska, rozprával po rusky, slová občas skomolil so slovenčinou. Odišiel na východnú Ukrajinu a pridal sa na stranu ruských separatistov. Odôvodnil to tým, že chce zabrániť zabíjaniu nevinných ľudí. Počas občianskej vojny v bývalej Juhoslávii v rokoch 1991 až 1995 za nevinných ľudí nebojoval a dodnes na to nie je hrdý. „Teraz je možnosť niečo urobiť,“ vysvetľuje príčinu svojho odchodu. Jeho hlavnou motiváciou je raz a navždy zastaviť fašistov, ktorých považuje za nepriateľov. Video, ktoré zachytáva rozhovor s údajným Slovákom, sa objavilo včera na stránke vk.com.

Na otázku, či je Branický slovenským občanom, ministerstvo vnútra nereagovalo. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michala Slivka uviedol, že v otázke totožnosti muža sa treba obrátiť na ministerstvo zahraničných vecí alebo zastupiteľský úrad. „Z dostupných informácií sa nedá potvrdiť, že ide o občana Slovenska. Ministerstvo nezodpovedá za cestovanie občanov a ich pohyb v zahraničí, ani za ich eventuálne vyjadrenia, konanie či dôsledky ich konania,“ tvrdí Boris Gandel z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Vycestovanie do zahraničia na dlhšie ako 90 dní musia Slováci pred odchodom hlásiť v mieste bydliska. Vtedy uvedú krajinu, kam cestujú, miesto pobytu a predpokladanú dobu cesty. O tom však ministerstvo evidenciu nemá.

Podľa psychológa Františka Skokana môže ísť v prípade údajného Slováka o sociálnu a emočnú nezrelosť. „Ľudia, ktorí sa nevedia uplatniť na tej dobrej strane, pokúšajú sa na zlej. Majú potrebu zviditeľniť sa. Keď sa človek pridá na zlú stranu, každý si ho všimne, ale ak na dobrú, je to samozrejmosť,“ hovorí o reálnych dôvodoch odchodu muža na Ukrajinu Skokan. Podľa neho sú nepokoje vždy mocenskou záležitosťou a video zachytávajúce mladého muža môže byť len hračkou v rukách mocných. „Ľudia sú náchylní pridať sa k nejakému vodcovi a je im jedno, či je to dobrá, alebo zlá strana,“ hovorí o zámeroch ruského videa.

Vo svojom vyjadrení Branický smeroval kritiku aj slovenským médiám, ktoré podľa neho o dianiach na Ukrajine informujú nepravdivo. Podľa jeho slov spravodajstvo na Západe posúva odlišné informácie ako napríklad ruské webové stránky.

Na Slovensko sa vrátiť neplánuje. Odvoláva sa na trest, ktorý by mu po návrate na Slovensko hrozil za službu v cudzej armáde. Myslí si, že tým, že vyzýva na boj so zbraňou, by ho naše súdy mohli vyhlásiť za teroristu. „U nás je za to 30 rokov alebo doživotie, potom už cesta naspäť, na Slovensko, nie je,“ hovorí Branický.

V poradí ide o druhého Slováka, ktorý sa postavil na stranu proruských separatistov. Ukrajinská armáda zadržala 19. augusta Banskobystričana Miroslava Roháča, ktorý bojoval o železničné depo v Ilovjasku. Od štvrtého septembra ho na základe výmenného programu zadržaných medzi Ukrajinou a Doneckou ľudovou republikou prepustili na slobodu. Bratovi sa ozval e-mailom, že žije. Na Slovensko sa údajne vrátiť neplánuje.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti