V Iraku a Sýrii vraj bojuje za islamistov asi 3-tisíc občanov EÚ

Počet občanov Európskej únie bojujúcich v radoch radikálnych islamistov v Iraku a Sýrii sa zvýšil na približne 3-tisíc. Agentúre AFP to v utorok povedal európsky koordinátor boja s terorizmom Gilles de Kerchove. V júli pritom hovoril o približne 2-tisíc európskych džihádistoch.

23.09.2014 22:15
debata (25)

Nárast počtu Európanov medzi extrémistami na Blízkom východe vraj mohli spôsobiť úspechy organizácie Islamský štát v bojoch na severe Iraku a Sýrie a predovšetkým vyhlásenie kalifátu na dobytých územiach.

Radikálni prívrženci IS vraj pochádzajú hlavne z Francúzska, Británie, Nemecka, Belgicka, Holandska, Švédska a Dánska. Niekoľko ich však na Blízky východ odišlo tiež zo Španielska, Talianska, Írska a Rakúska.

Podľa de Kerchova zhruba 20 až 30 percent Európanov bojujúcich v radoch islamistov sa údajne už vrátilo do svojich domovských krajín. Niektorí sa vraj opäť zaradili do bežného života a mnoho z nich údajne trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Časť bývalých bojovníkov vraj ale zostáva s radikálmi a môže predstavovať hrozbu pre vnútornú bezpečnosť svojich krajín. Podľa de Kerchova je výzvou pre každý členský štát EÚ, aby posúdil riziko, ktoré títo ľudia predstavujú, a aby na toto riziko vhodne zareagoval.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #Irak #islamisti #Islamský štát