Iracký premiér: Islamský štát ovláda najmenej štvrtinu územia

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát ovládajú najmenej štvrtinu územia Iraku a sú už na prahu Bagdadu. V rozhovore s americkou televíznou stanicou CNN to uviedol nový iracký premiér Hajdar Abádí.

24.09.2014 09:07
Hajdar Abádí Foto: ,
Hajdar Abádí.
debata (2)

Ocenil nálety, ktoré v noci na utorok podnikli USA a ich arabskí spojenci. Pokiaľ ide o americké aktivity v Iraku, miestna armáda by vraj privítala lepšiu leteckú podporu zo strany Spojených štátov.

Podľa Abádího je dobré, že sa ku koalícii vedenej Američanmi pridali aj arabské krajiny. Ako však dodal, ešte prospešnejšie by bolo, keby pochopili už skôr, akú predstavujú radikáli hrozbu a začali konať už skôr.

„Varovali sme, že to skončí krviprelievaním, ak to nikto nezastaví. Nikto to nepočúval,“ uviedol iracký premiér. „Som veľmi rád, že teraz všetci to nebezpečenstvo vidia, takže s tým niečo spravia. A dúfam, že to urobia správne a nie po svojom,“ dodal.

Ako iracký premiér doplnil, dúfa, že letecké útoky budú mať za následok pokorenie a zničenie Islamského štátu tak, ako o tom hovoril americký prezident Barack Obama. Vo vzťahu k USA ale taktiež spomenul jednu výhradu, ktorá sa týka spolupráce americkej armády a irackých pozemných jednotiek.

„Naše jednotky postupujú vpred a keď postupujú, potrebujú krytie zo vzduchu, leteckú podporu. Tú nedostávame,“ vyhlásil Hajdar Abádí. „Požiadali sme o ňu, ale koalícia má svoj vlastný plán,“ dodal.

K vzostupu radikálov prispelo zvýšené etnické napätie v krajine. Bývalý premiér, šiit Núrí Málikí, bol obviňovaný z toho, že rozhodoval v prospech väčšinových šiitov na úkor menšinových sunnitov. Abádí, ktorý je tiež šiit, má preto za úlohu krajinu opäť zjednotiť.

V novo vzniknutom kabinete sú zastúpení šiiti i sunniti a Kurdi. Keď sa premiér vráti z New Yorku, kde sa teraz zúčastňuje na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, chce najskôr nominovať nových ministrov obrany a vnútra, jeden z nich vraj bude pochádzať z radov sunnitov.

Irak podľa Abádího môže prežiť, ak budú sunniti a šiiti spolupracovať. „Musíme spolupracovať. Je to naša krajina. A ak spolupracovať nebudeme, nezaslúžime si ju,“ uzavrel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát #Hajdar Abádí