Americkí indiáni podpísali dohodu o návrate bizónov

Domorodé kmene zo Spojených štátov a Kanady v utorok podpísali historickú dohodu umožňujúcu návrat bizónov do miest, kde dnes žijú indiáni.

24.09.2014 09:37
debata (26)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
bizón Ilustračné foto.

Zmluva by mala dobytku zabezpečiť voľný pohyb cez hranice regiónov a štátov a jej dlhodobým cieľom je navrátiť tradičné zviera do života indiánov na západe kontinentu.

Zmluvu podpísali zástupcovia desiatok kmeňov z amerického štátu Montana a kanadskej provincie Alberta, medzi ktorých územiami by vďaka zmluve mali obnovené bizónie populácie voľne migrovať.

„Poľovnícke praktiky, obrady, piesne – všetky tieto veci vznikali okolo bizónov. Všetky tieto veci budú prehodnotené a obnovené s prítomnosťou bizónov,“ povedal profesor indiánskych štúdií z Univerzity Lethbridge s domorodým menom Malý medveď.

Na základe dohody by sa mali prirodzené bizónie populácie vrátiť do niektorých oblastí Skalnatých hôr či Veľkých plání. Podľa agentúry AP ide o prvú dohodu od série zmlúv o voľnom love bizónov z 19. storočia.

Pred osídlením západnej časti dnešných USA a Kanady žili na týchto územiach milióny divokých bizónov. Koncom 19. storočia ich vo voľnej prírode pri neregulovanom love zostávalo necelých 1 500 kusov. V tej dobe boli indiánske kmene násilne umiestňované do rezervácií a zbavované možnosti lovu.

V súčasnosti žije vo voľnej prírode Severnej Ameriky okolo 20-tisíc bizónov. Miestni farmári v minulých rokoch neúspešne protestovali proti ich opätovnému rozširovaniu pre obavy z toho, že prinesú choroby a spasú ich kravám trávu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Indiáni #Kanada #Severná Amerika #bizón