ISIL: Brutálni teroristi a flexibilní islamisti

Ich brutálny výklad moslimského náboženstva je lemovaný odseknutými hlavami. Nekompromisných hrdlorezov z Islamského štátu však na výslnie vyniesla aj vlna nespokojnosti sunnitov s prevažne šiitskou vládou v Iraku a občianska vojna v Sýrii.

24.09.2014 11:00
Irak, suniti, šiíti, Bagdad Foto: ,
Šiitskí bojovníci v meste Basra. V súvislosti s úspechmi sunitskej skupiny ISIL sa Irak podľa expertov stáva jadrom konfliktu medzi dvoma moslimskými sektami.
debata (6)

Napriek krvavým metódam tak teroristi ukázali flexibilitu v tom, ako si získať miestnych obyvateľov. Boj s radikálmi je preto zložitejší konflikt a na Islamský štát ťažko budú stačiť len letecké údery.

Radikáli sa na území, ktoré ovládajú, snažia vytvárať istú organizačnú štruktúru a vládnuť. Príkladom toho, ako sa dokážu prispôsobiť, je dianie v irackom Kirkúku. Islamský štát tam zakázal predaj cigariet.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Nie po zemi.

„Táto myšlienka pochádza od proroka Mohameda, ktorý svojim nasledovníkom vravel, aby odmietli to, čo škodí ich telám,“ vysvetľuje pre Pravdu Mia Bloomová z Centra pre terorizmus a bezpečnostné štúdie na Massachusettskej univerzite v Lowelli. „Hoci v Koráne nie je priamo odkaz na zákaz fajčenia, píše sa v ňom, že prorok prikazuje robiť, čo je spravodlivé a zakazuje, čo je zlé,“ hovorí autorka knihy Zomrieť, aby si zabil o samovražedných atentátnikoch.

Zákazom fajčenia však Islamský štát narazil a podľa arabskej spravodajskej stránky Almada Press ho minulý týždeň zrušil.

„Nie je úplným prekvapením, že sa to stalo. Zakázané sú už alkohol, stretávanie sa mužov a žien, televízia, filmy a hranie kariet. Pravidlá zo siedmeho storočia však nie je jednoduché uplatňovať v súčasnosti,“ povedala Bloomová.

Podľa nej všetky teroristické skupiny majú tendenciu byť ideologicky flexibilné, keď strácajú podporu pre svoju doktrínu. „Dá sa predpokladať, že ISIL bude okrem fajčenia postupovať podobne aj v iných otázkach, napríklad pri úlohe žien v spoločnosti. Islamský štát potrebuje na svojej strane miestnych obyvateľov,“ pripomína Bloomová.

V roku 2006 sa Američanom v Iraku podarilo postaviť proti miestnej odnoži Al-Kajdá sunnitské kmene. V podobnú taktiku teraz verí Biely dom v súvislosti s bojom s Islamským štátom. Zatiaľ sa však zdá, že je to skôr zbožné želanie. Irackým premiérom už nie je značnou časťou sunnitov nenávidený šiitský politik Nurí Malíki. Nestačí to však. Sunnitov nenadchol ani nový predseda vlády Hajdar Abádí.

„V Anbare a ostatných provinciách čelíme útlaku a diskriminácii zo strany vlády,“ povedal pre denník New York Times Mohamed Badždžárí, hovorca koalície sunnitských kmeňov. „Vláda sa musí zmeniť na technokratickú, ktorú budú tvoriť nesektárski, sekulárni členovia. Ak sa to nestane, hnev sunnitov bude pokračovať a budú bojovať,“ varoval Badždžárí.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #teroristi #sunniti #ISIL #moslimské náboženstvo