Rusko žiada preskúmať údajné masové hroby pri Donecku

Rusko žiada nezávislé medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by vysvetlilo pôvod údajných hrobov nájdených v blízkosti ukrajinského Donecka.

24.09.2014 15:39
Ukrajina, separatisti, hrob Foto: ,
Proruskí separatisti strážia oblasť, v ktorej našli hrob s piatimi telami.
debata (47)

Podľa Moskvy je možno masové pohrebisko dôkazom spáchania vojnového zločinu zo strany ukrajinských jednotiek, ktoré vraj na mieste operovali. Kyjev sa k nálezu zatiaľ nevyjadril.

Doneckí separatisti našli v utorok pri obci Nyžňa Krynka, zhruba 60 kilometrov od Donecka, dva hroby. Podľa agentúry Interfax v jednom z nich boli telá štyroch civilistov a v druhom telá piatich povstalcov.

Podľa poslanca Vjačeslava Nikonova, člena najužšieho vedenia kremeľskej strany Jednotné Rusko, prvé vyšetrovanie tiel ukázalo, že v hrobe ležia predovšetkým mladé ženy, ktoré boli znásilnené, mučené a neskôr zastrelené. Jedna z nich údajne bola tehotná, uviedla s odvolaním sa na Nikonova agentúra ITAR-TASS. Hovorca povstalcov poznamenal, že niektoré telá mali oddelenú hlavu.

Agentúra Ria Novosti citovala splnomocnenca ruského ministerstva zahraničia pre ľudské práva Konštantína Dolgova, podľa ktorého miesto, kde sa hroby našli, bolo ešte nedávno v obsadení ukrajinských jednotiek Národnej gardy. To podľa neho ukazuje na možného páchateľa.

O náleze zatiaľ široko informujú až na výnimky len ruské médiá. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko vylúčil, že by jednotky Národnej gardy mohli mať na svedomí úmyselné zabíjanie civilistov. Podľa neho je správa „dobre naplánovanou, ale trochu zle premyslenou provokáciou“ zo strany Moskvy.

Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov chce, aby sa na vyšetrovaní celej záležitosti podieľali pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rada Európy, pretože podľa neho Kyjev nie je nezávislé preverovanie schopný viesť.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hroby #Ukrajina