Škótsku vládu povedie žena, prirovnávajú ju k Merkelovej

Škótska separatistka Nicola Sturgeonová v stredu oznámila, že sa chce stať škótskou premiérkou a šéfkou Škótskej národnej strany (SNP), ktorá nedokázala presadiť v nedávnom referende nezávislosť Škótka od Británie.

24.09.2014 15:48
Nicola Sturgeonová Foto: ,
Nicola Sturgeonová.
debata (1)

Podľa komentárov sa uchopenie moci tejto skúsenej a vplyvnej političke zrejme podarí. Doterajší predseda SNP a šéf škótskej vlády Alex Salmond sa po porážke v hlasovaní rozhodol obe funkcie opustiť.

„Oznamujem dnes svoju kandidatúru na novú líderku (vládnej) SNP a novej premiérky Škótska,“ povedala novinárom Sturgeonová v najväčšom škótskom meste Glasgowe.

Štyridsaťštyriročná politička sa tak môže už čoskoro stať najmocnejšou politickou osobnosťou Škótska. O Salmondovom nástupcovi rozhodne stranícky zjazd v novembri. „Je ťažké predstaviť si k Sturgeonovej nejakú alternatívu. Mala by to byť korunovácia,“ povedal agentúre Reuters politický expert James Mitchell z univerzity v Edinburghu.

Terajšia podpredsedníčka SNP Sturgeonová má podľa agentúry AFP veľkú nádej Salmonda nahradiť, pretože ostatní možní kandidáti, ministri Alex Neil a Humza Yousaf, sa proti tejto v Škótsku obľúbenej političke zrejme nepostavia.

Škótsko sa stane nezávislé, tvrdí Sturgeonová

„Nezávislosť je pre Škótsko najlepšou budúcnosťou. A ja som viac ako inokedy presvedčená, že sa raz staneme nezávislou krajinou. To sa však stane len vtedy, keď sa pre to rozhodnú obyvatelia Škótska v hlasovacích miestnostiach,“ zdôraznila nacionalistka, ktorá pred plebiscitom viedla kampaň za nezávislosť Škótska.

Škóti v referende 18. septembra perspektívu nezávislosti nečakane vysokým rozdielom desiatich percentuálnych bodov odmietli. Proti samostatnosti hlasovalo 55,3 percenta škótskych voličov, za samostatné Škótsko ich bolo 44,7 percenta. Salmond obvinil londýnskych politických vodcov, že oklamali škótskych voličov falošnými sľubmi o rozšírení autonómie Škótska.

Škótskym stranám šéfujú ženy

Sturgeonová v stredu uviedla, že ako šéfka škótskej vlády by v Londýne v prvom rade presadzovala posilnenie právomocí škótskeho parlamentu. „Škóti dali jasne najavo, že potreba nových právomocí je naliehavá a silná,“ dodala politička. Škótsky parlament má zatiaľ väčšie právomoci hlavne v zdravotníctve a školstve.

Sturgeonová bola niekoľkokrát zvolená za „škótsku politickú osobnosť roka“ a pre svoj vzhľad je často prirovnávaná k nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Do SNP vstúpila v 16 rokoch a kandidovala do čela strany už v roku 2004, ale nakoniec z kampane odstúpila a podporila Salmonda.

Ak Sturgeonová v novembrovom hlasovaní zvíťazí, budú všetky tri hlavné škótske politické strany mať vo svojom čele ženu. Miestnych labouristov už vedie Johann Lamontová a konzervatívcov Ruth Davidsonová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #Nicola Sturgeonová