Obama v OSN vyzval na boj proti islamistom a kritizoval Rusko

Dramatickú výzvu na likvidáciu teroristov z Islamského štátu v stredu svetovému spoločenstvu z tribúny OSN adresoval americký prezident Barack Obama.

24.09.2014 17:14 , aktualizované: 21:59
Barack Obama, VZ OSN Foto: ,
Americký prezident Barack Obama pri prejave na zasadaní Valného zhromaždenia OSN.
debata (123)

Jediná reč, ktorej „vrahovia tohto typu“ rozumejú, je podľa neho reč sily. „Islamský štát musí byť oslabený a zničený,“ konštatoval šéf Bieleho domu v prejave pred Valným zhromaždením OSN a vyzval štáty sveta, aby v boji proti teroristom spojili svoje sily.

Svet je podľa Obamu „na križovatke mieru a vojny“ a sieť smrti, ktorú reprezentuje Islamský štát, musí byť zničená. „Dnes vyzývam svet, aby sa k nášmu úsiliu pripojil. Tí, ktorí sa spojili s islamskou republikou, by mali opustiť bojisko, kým je čas. Pred hrozbami neustúpime,“ povedal prezident. USA podľa neho nemajú v úmysle okupovať žiadnu cudziu krajinu, ale budú podporovať Iračanov a Sýrčanov v boji za obnovu kontroly ich území.

Obama zároveň upozornil arabské štáty a moslimské komunity na ich vlastnú zodpovednosť za likvidáciu extrémizmu. Odmietnutie sektárstva a extrémizmu je podľa amerického prezidenta predovšetkým „generačnou úlohou“ pre samotné národy Blízkeho východu. „Žiadna vonkajšia sila nemôže zmeniť stav srdca a mysle,“ upozornil Obama. Štáty Blízkeho východu by sa preto mali postaviť do čela boja za zlepšenie ťaživých životných podmienok rodiacich extrémizmus a zastaviť financovanie teroristických skupín.

„Je čas, aby svet a najmä moslimské komunity výslovne, hlasno a dôsledne odmietli ideológiu Al-Kajdá a Islamského štátu“, povedal prezident.

Blízky východ podľa Obamu potrebuje širší mierový koncept, ktorého súčasťou musí byť aj ukončenie tri roky trvajúcej sýrskej občianskej vojny. „Je čas pre širšie rokovania, v ktorom by mocnosti o vzájomných rozporoch rokovali priamo, čestne a pokojne pri jednom stole, než cez sprostredkovateľov mávajúcimi zbraňami,“ povedal.

Bezpečnostná rada OSN v stredu jednomyseľne schválila rezolúciu, ktorá vyzýva svetové spoločenstvo na zablokovanie účasti zahraničných extrémistov v konfliktoch, najmä v Sýrii a v Iraku. Rokovaniu rady predsedal prezident USA Barack Obama, prítomných na rozprave bolo niekoľko ďalších štátnikov vrátane francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda.

Rusko podľa Obamu porušuje základné normy OSN

Šéf Bieleho domu sa tiež zaoberal situáciou na Ukrajine a nešetril tvrdými slovami na adresu Ruska a podpory, ktorú Moskva poskytuje separatistom. Rusko podľa neho tlakom na Ukrajinu porušuje základné normy, podľa ktorých funguje OSN. Spojené štáty budú ďalej podporovať Ukrajinu aj svojich spojencov v NATO. Pokiaľ ale Rusko vykročí cestou mieru a diplomatického riešenia krízy, Spojené štáty vyhlásené protiruské sankcie odvolajú.

Rusko vyzbrojuje ukrajinských separatistov, odmieta umožniť prístup do miesta pádu malajzijského boeingu a vysiela svoje jednotky cez hranice na pomoc povstalcom, uviedol Obama. „Je to videnie sveta, kde sila znamená pravdu, kde štát môže prekresľovať cudzie hranice a civilizovaní ľudia nemajú prístup k ostatkom svojich blízkych len preto, že by pritom mohla vyjsť najavo pravda,“ konštatoval prezident. „Amerika obhajuje iné hodnoty,“ zdôraznil.

Americký prezident je presvedčený, že v dlhodobom spore o kontroverzný iránsky jadrový program je stále šanca na dohodu. „Môj odkaz iránskym vodcom a iránskemu ľudu je jednoduchý: nepremárnite túto šancu. Môžeme dosiahnuť dohodu, ktorá uspokojí vaše energetické potreby a zároveň presvedčí svet, že váš program je mierový,“ povedal Obama.

V prejave sa tiež zaoberal epidémiou smrteľného vírusu ebola v západnej Afrike a vyhlásil, že do boja s nákazou by sa konkrétnym príspevkom malo zapojiť oveľa viac krajín.

Lavrov: Zaujali sme v poradí Obamových hrozieb čestné miesto

Rusko zaujalo čestné druhé miesto v poradí Obamových hrozieb, komentoval prejav amerického prezidenta na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. „Na prvom mieste bola ebola, na druhom ruská agresia v Európe a až na treťom Islamský štát a podobní teroristi,“ poznamenal ironicky minister v rozhovore s agentúrou ITAR-TASS.

Lavrov bol ako vedúci ruskej delegácie na zasadnutí Valného zhromaždenia Obamovho vystúpenia prítomný. Podľa agentúry Reuters po celý prejav hľadel uprene pred seba a na amerického prezidenta sa ani raz nepozrel. Reč šéfa Bieleho domu obsahovala dôraznú kritiku ruskej politiky na Ukrajine, nechýbali priame obvinenia z útoku na európsku bezpečnosť a porušovania medzinárodného prá­va.

„Mierotvorný prejav to práve nebol,“ poznamenal Lavrov. „Je to americký pohľad na svet, prezident USA neraz zdôraznil výnimočnosť svojej vlastnej krajiny. Je to pohľad krajiny, ktorá si bez ohľadu na akékoľvek rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN a akejkoľvek právnej normy odvažuje použiť silu podľa svojho uváženia,“ konštatoval šéf ruskej diplomacie.

„Pokiaľ ide o (protiruské) sankcie, je to problém USA. To, čo sa deje na Ukrajine, ale vôbec nie je ich problém, je to problém samotných Ukrajincov,“ povedal Lavrov.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Barack Obama #Islamský štát