Nezákonné odpočúvania priznala ďalšia britská mediálna skupina

Nezákonné odpočúvanie telefónov celebrít prvýkrát verejne priznala ďalšia veľká britská mediálna skupina Trinity Mirror.

24.09.2014 17:44
debata (1)

Podľa BBC vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že odškodnila štyri osoby, ktoré ju žalovali za ilegálne preniknutie do hlasových schránok. Odpočúvacia aféra sa v posledných rokoch točila hlavne okolo mediálneho impéria Ruperta Murdocha a jeho už zrušeného bulvárneho nedeľníka News of the World (Now).

Trinity Mirror, ktorá vydáva okrem iného noviny Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People, oznámila, že postihnutej štvorici tiež zaslala ospravedlnenia. Výšku odškodného ale spoločnosť neoznámila.

Už skôr však priznala, že urovnala šesť podobných sťažností na odpočúvanie hlasových schránok. Medzi sťažovateľmi boli napríklad známy futbalový tréner Sven Göran Eriksson alebo herec Christopher Ecclestone.

Skupina skôr dala najavo, že na urovnanie možných sporov vyčlenila štyri milióny libier. Podľa BBC ale teraz panuje presvedčenie, že už ide o osem až deväť miliónov.

BBC takisto poznamenala, že na najvyššom súde je zaregistrovaných 19 iných oznámení na periodiká Trinity Mirror kvôli odpočúvaniu. Okrem toho vraj ďalších desať ľudí dalo najavo, že chce z rovnakého dôvodu iniciovať súdne konanie so spoločnosťou.

Škandál okolo Murdochových bulvárných novín NoW vypukol v roku 2011 a viedol k tomu, že nedeľník po 168 rokoch existencie zanikol. Na začiatku aféry bolo zistenie, že novinári odpočúvali hlasovú schránku unesenej a neskôr zavraždenej dievčatá Milly Dowlerovej. Neskôr sa ukázalo, že odpočúvania, vykonávané už od roku 2003, sa zamerali na mnoho ďalších významných osôb.

Londýnsky súd začiatkom tohtoročného júla uložil za účasť v škandále tresty piatim ľuďom. Najťažší, 18 mesiacov väzenia, z nich dostal bývalý šéfredaktor NoW a neskôr hovorca premiéra Davida Camerona Andy Coulson.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #odpočúvanie