Vakcína proti ebole môže už čoskoro pomôcť

Západná Afrika zasiahnutá ebolou dostala novú nádej. Odhady, ako bude pokračovať epidémia, ktorá za pol roka zabila viac ako 2 800 ľudí, sú hrozivé.

25.09.2014 10:00
ebola, Libéria Foto: ,
Boj proti ebole má v Libérii aj umeleckú podobu. Kresby ukazujú, čomu by sa mali ľudia vyhnúť.
debata (2)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má však aj dobrú správu. Podľa nej by do konca roka mohla byť na hromadnejšie použitie k dispozícii vakcína proti ebole. Doteraz sa predpokladalo, že to bude trvať dlhšie.

Proti ebole neexistuje liek a zatiaľ mohlo len niekoľko chorých rátať s využitím experimentálnych vakcín. Jedna z nich ZMapp už zachránila malý počet nakazených. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedlo, že začiatkom budúceho roka môže byť nakazených až 1,4 milióna ľudí. Hoci sa zdá, že boj s chorobou nie je príliš úspešný, viacerí experti tvrdia, že tento odhad je až príliš pesimistický.

"Je založený na tom, že sa nič nezmení na spôsobe, akým momentálne riešime nákazu,“ uviedol pre denník Guardian Armand Sprecher, špecialista na infekčné choroby z organizácie Lekári bez hraníc. "Problémy s ebolou sa za normálnych okolností končia, keď sa ľudia prestanú dotýkať chorých. Nákaza do zajtra nezmizne, ale sú veci, ktoré môžeme urobiť, aby sme znížili počet nakazených,“ tvrdí Sprecher.

Pravdou však je, že súčasná epidémia eboly už zabila viac ľudí ako všetky ostatné v histórii. Tri najviac zasiahnuté krajiny Guinea, Sierra Leone a Libéria sa z nej budú spamätávať ešte dlho po tom, čo odznie. Pripomína to Derek Gatherer z Fakulty zdravotnej starostlivosti a medicíny na Lancasterskej univerzite.

"Pokiaľ sa vírus v oblasti zakorení, bude endemický, teda bude sa vyskytovať medzi obyvateľstvom v západnej Afrike, bude to len ďalší problém, s ktorým sa štáty ako Sierra Leone a Libéria budú musieť vyrovnať. Tie pritom ešte stále riešia dosahy nedávnej občianskej vojny,“ povedal pre Pravdu Gatherer.

Expert tiež vysvetľuje, že možná permanentná prítomnosť eboly v regióne by menila niektoré bezpečnostné a zdravotnícke opatrenia.

"Stále by sme museli dbať na možnosť prenosu choroby do Európy pri letoch,“ tvrdí Gatherer, podľa ktorého to však nie je neriešiteľný problém. "Ročne v strednej Afrike zaznamenáme pol milióna prípadov hemoragickej horúčky lassa, ktorá si vyžiada päťtisíc obetí. Občas sa objaví na európskych letiskách. Nikdy sa však nerozšírila,“ opisuje odborník model, ako riešiť ebolu.

Podľa virológa Benjamina Neumana z univerzity v britskom Readingu je tiež nepravdepodobné, že by sa ebola začala šíriť iným spôsobom ako priamym stykom s telesnými tekutinami nakazeného. "Vyžadovalo by si to zásadnú zmenu toho, ako sa vírus správa,“ povedal Neuman pre Pravdu.

Odborník naznačuje, že odhady o veľkom náraste počtu nakazených sa mu zdajú prehnané. Práve pre spôsob, akým sa ebola šíri. "Dajme si to do perspektívy. Od prvých prípadov pred desiatimi mesiacmi vlani v decembri sa ebolou nakazilo viac ako päťtisíc ľudí. Za rovnaký čas v roku 2009 sa prasacia chrípka, ktorá sa šíri vzduchom, vyskytla u pol milióna ľudí,“ uviedol Neuman.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #ebola #západná Afrika