List s bielym práškom doručili Zemanovi i českej vláde

Český minister vnútra Milan Chovanec oznámil, že biely prášok, ktorý v stredu v liste adresovanom prezidentovi Milošovi Zemanovi prišiel na Pražský hrad, nebol podľa prvej analýzy nebezpečnou látkou.

25.09.2014 10:20
debata

Výhražný list s bielym práškom bol podľa prezidentových slov písaný v mene Islamského štátu. Zásielka prišla aj na Úrad vlády, budovu v hlavnom meste prišli skontrolovať hasiči.

Hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková pre Českú televíziu potvrdila, že kriminalisti zaisťujú na budove vlády všetky stopy. Nemohla potvrdiť súvislosť s listom, ktorý doručili na Pražský hrad, ale ide o jednu z variant, s ktorou policajti pracujú.

„Anonymné listy chodia každoročne vláde a prezidentovi a je ich niekoľko desiatok. Neberieme ich na ľahkú váhu, každým sa zaoberáme a vyhodnocujeme ich riziko,“ povedala. Hovorca Úradu vlády Martin Ayrer potvrdil, že úrad funguje úplne štandardne ak žiadnemu ohrozeniu nikoho z prítomných nedošlo.

Po zaistení látky z listu, ktorý údajne kritizoval niektoré kroky hlavy štátu, putovala k bližšej expertíze. List prezidentovi bol napísaný v mene Islamského štátu a protestuje proti českej zbrojnej pomoci irackým Kurdom. K hlave štátu sa ani nedostal, pretože Zeman sa pohyboval na návšteve Zlínskeho kraja.

„Pokladám to za list jedného z obecných bláznov. Je síce zaujímavé, že je písaný v mene Islamského štátu a že najmä protestuje proti tomu, že Česká republika dodáva zbrane kurdským pešmergom, ale je písaný takým štýlom, že hoci nie som psychiater, trúfal by som si tvrdiť, že prášok bude buď múka, cukor alebo v najhoršom prípade prášok na pranie,“ vyhlásil Zeman.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Česko #Praha #biely prášok #Miloš Zeman