Srbský premiér odmietol účasť na Gay Pride

Srbský premiér Aleksandar Vučič vo štvrtok odmietol svoju účasť na nedeľňajšom pochode neheterosexuálnych osôb v srbskej metropole Belehrad, ktorý sa bude konať aj napriek pretrvávajúcim bezpečnostným obavám.

25.09.2014 22:11
Aleksandar Vučič Foto: ,
Srbský premiér Aleksandar Vučič.
debata (20)

Vučič uviedol, že má na programe iné veci. No ako dodal, aj keby nemal, tak by nepochodoval. Premiér označil za „svoju demokratickú voľbu“, či pôjde práce alebo von s deťmi. Ako dodal, jeho „povinnosťou je zabezpečiť bezpečnosť mojich ľudí“. Definitívne rozhodnutie o konaní pochodu by malo padnúť v sobotu.

Pochod aktivistov bojujúcich za práva sexuálnych menšín v štyroch z uplynulých piatich rokov úrady zakázali pre obavy z vypuknutia násilností a neschopnosti polície zaistiť bezpečnosť účastníkov. V roku 2010 na pokojný pochod ľudí inej sexuálnej orientácie zaútočili extrémisti. Výsledkom boli desiatky zranených, väčšinou policajtov, a škody vo výške viac ako milión eur. Negatívny postoj k pochodu preto vyjadrila aj hlava srbskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Irinej. Svoj postoj zdôvodnil napätím, ktoré toto podujatie vyvoláva a hrozbami extrémistov. Irinej uviedol, že toto „nehanebné“ podujatie vrhá morálny tieň na Srbsko a dodal, že podľa tohto vzoru by mali propagovať aj pedofíliu, ktorá je „rozšírená v západnom svete“.

Srbsko stále zostáva konzervatívnou krajinou v postoji k homosexuálnym osobám. Silný vplyv v krajine má aj pravoslávna cirkev. Tá odmieta pripustiť uznanie homosexuálnych sobášov a úrady neuznávajú ani registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Dianie v balkánskej krajine pozorne sleduje aj EÚ, ktorej členom sa Srbi chcú stať. Brusel násilie a intoleranciu voči menšinám tvrdo odmieta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Gay Pride #Aleksandar Vučič