Oženila europoslanca KGB?

Architekt proruskej línie maďarskej krajne pravicovej strany Jobbik sa podľa všetkého v mladosti chytil do medovej pasce nastraženej sovietskou tajnou službou. Nedávno znovuzvolený europoslanec Béla Kovács (54), ktorému v maďarských médiách prischla prezývka KGBéla, sa "delí" o svoju ruskú manželku s japonským jadrovým fyzikom, zistil spravodajský portál Index.

26.09.2014 17:00
Béla Kovács, europoslanec, Jobbik Foto: ,
Ruská manželka Bélu Kovácsa, europoslanca za Jobbik, pracovala pre KGB, odhalila maďarská tlač. Snímka je spred šiestich rokov, keď sa Kovács (vpravo) v Bratislave zúčastnil na stretnutí krajnepravicových strán.
debata (4)

O Svetlane Istošinovej (60) Kovácsov otčim tvrdí, že pracovala pre KGB už v roku 1979, keď začala s jeho adoptívnym synom chodiť. Indexu sa podarilo získať dôkaz, že v tom čase bola už štyri roky vydatá za Omiju Masanoriho, s ktorým sa dodnes nerozviedla. Keď reportér Kovácsovi ukázal výstrižky z dobovej japonskej tlače o v tých časoch nezvyklom japonsko-ruskom páre, europoslanec pri pohľade na fotografiu príťažlivej plavovlásky, ktorá sa podľa článku zoznámila a zosobášila s Masanorim počas jeho štúdií v Moskve, prekvapene poznamenal:

„To je moja manželka.“ Kovács sa s Masanorim pozná, ale podľa vlastných slov nevedel, že Istošinová si ho vzala. „Teraz by som sa už aj ja mal čo-to opýtať svojej manželky, nielen vy,“ dodal.

S Istošinovou sa Kovács oženil v roku 1986. Vtedy už mala rakúske občianstvo, ktoré získala fingovaným manželstvom s miestnym kriminálnikom. S ním sa po získaní vytúženého pasu vystavenom na meno Svetlana Schönová ihneď rozviedla a s novým manželom žila striedavo v Rakúsku, Rusku a Japonsku.

Svetlana Istošinová so svojím japonským... Foto: INDEX.HU
Svetlana Istošinová, Béla Kovács Svetlana Istošinová so svojím japonským manželom v archívnom článku.

O tom, že Istošinová robí pre KGB, sa Kovácsov otčim dozvedel ešte v Tokiu, kde koncom sedemdesiatych rokoch pracoval ako správca na ambasáde. Bolo mu čudné, že mladá sovietska žena pričasto cestuje po svete. Dôstojník rozviedky pôsobiaci na maďarskej ambasáde mu vysvetlil, že Istošinová je kuriérkou KGB a ak si začala s Bélom, to znamená, že Sovieti sa postarajú aj o jeho kariéru.

Kovács sa skutočne dostal na elitnú moskovskú diplomatickú školu, kde si KGB vyberala svojich budúcich spolupracovníkov. Podľa Indexu sa Kovács stal pre Moskvu zaujímavý najmä po roku 2003, keď sa vrátil do Budapešti a vstúpil do Jobbiku. Extrémistickú stranu štedro finančne podporovala a jej šéfovi Gáborovi Vonovi zorganizovali moskovskú cestu v roku 2009, odkedy sa datuje proruská línia Jobbiku.

Na jar Úrad na ochranu ústavy podal podnet na Kovácsa pre podozrenie zo špionáže proti inštitúcii EÚ, za ktorú prislúcha dvoj- až osemročný trest väzenia. Trestné stíhanie sa však nemôže začať, kým ho novozvolený Europarlament nezbaví imunity.

Kovács, ktorý sa v marci zúčastnil ako pozorovateľ na referende o pričlenení Krymu k Rusku a anexiu nadšene privítal, priznáva svoje sympatie k Moskve, ale popiera, že by spolupracoval s jej tajnými službami. Novoodhalenú podozrivú minulosť svojej manželky však nekomentuje.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #europoslanci #tajné služby #Jobbik #KGB