Noví eurokomisári budú mať rovnaký plat ako teraz – 21-tisíc eur

Členovia novej Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, ktorá by mala prevziať riadenie exekutívy Európskej únie od novembra, budú mať pri nástupe rovnaké platové podmienky, ako majú terajší členovia komisie. Základný plat radového eurokomisára teda dosiahne pred zdanením 20 832,54 eur mesačne.

26.09.2014 10:15
EK, Európska komisia, Brusel, EÚ Foto:
Komisári, ktorí po nástupe dostanú dva mesačné platy a sú im preplatené náklady na cestu a sťahovanie do Bruselu, majú tiež nárok na príspevok na bývanie vo výške 15 percent svojho platu.
debata (11)

Podpredsedovia komisie majú základný nezdanený plat 23 147,26 eura, vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku 24 073,15 eura a Juncker ako predseda komisie 25 554,58 eura mesačne. Pre porovnanie – najvyšší úradníci aparátu komisie poberajú podľa tohtoročných údajov okolo 16-tisíc eur.

„V prípade komisárov podlieha väčšia časť ich platu 45 percentnému zdaneniu. Táto európska daň sa vracia do európskeho rozpočtu,“ povedal Antonio Gravili, hovorca súčasného eurokomisára Maroša Šefčoviča, zodpovedného za administratívne záležitosti.

Európska daň má 14 úrovní od ôsmich do 45 percent, ďalších sedem percent tvorí takzvaný solidárny odvod.

Na druhej strane majú členovia komisie nárok na mesačný príspevok na reprezentáciu vo výške 607,71 eura, podpredsedovia a šéfka únijnej diplomacie 911,38 eura a šéf komisie vo výške 1418,07 eura.

Komisári, ktorí po nástupe dostanú dva mesačné platy a sú im preplatené náklady na cestu a sťahovanie do Bruselu, majú tiež nárok na príspevok na bývanie vo výške 15 percent svojho platu.

Odchádzajúcich komisárov čaká odchodné vo výške jedného platu, opäť preplatenie sťahovania a cestovného. Tri roky potom majú bývalí komisári nárok na finančný príspevok. Ten sa pohybuje medzi 40 až 65 percentami základného platu v závislosti na dĺžke pôsobenia v komisii. Tento príspevok podlieha zdaneniu a platí, že ak komisár začne vykonávať inú zárobkovú činnosť, nesmie jeho plat spolu s výškou príspevku presahovať jeho odmenu ako člena Európskej komisie.

Od 65 rokov veku majú bývalí komisári nárok na penziu, ktorej výška tiež závisí na odpracovaných rokoch, za rok 4,275 percenta základnej mzdy, a nesmie presiahnuť 70 percent posledného základného platu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #eurokomisár