Na leteckých útokoch na IS sa zúčastňuje aj arabský princ

Na leteckých úderoch na pozície islamistov v Sýrii sa zúčastňuje aj prvá žena-pilotka stíhačky zo Spojených arabských emirátov a takisto saudskoarabský princ Chálid. Fotografiu princa v kokpite stíhačky F-15 zverejnila priamo saudskoarabská vláda.

26.09.2014 10:30
debata (9)

Chálid vraj pilotoval jedno zo štyroch lietadiel, ktoré Saudská Arábia nad Sýriu vyslala. Na náletoch sa podieľa koalícia tvorená USA a ich arabskými spojencami Jordánskom, Katarom, Bahrajnom, Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi.

Ako poznamenal britský denník The Daily Telegraph, zverejnenie účasti princa Chálida má pravdepodobne vyslať dvojaký odkaz: po prvé, že Saudská Arábia je naozaj odhodlaná bojovať proti extrémistom, a po druhé, že islamisti z hnutia Islamský štát sú považovaní za nepriateľov kráľovstva. Chálid je synom saudskoarabského korunného princa Salmána ibn Abdal Azíza Saúda.

Veľvyslanec Spojených arabských emirátov v USA vo štvrtok potvrdil, že tento spojenec vyslal do boja s radikálmi vôbec prvú pilotku stíhačky v krajine, tridsaťpäťročnú Mariam Mansúríovú. Mariam dokončila školu v roku 2007 a ​​je pilotkou bojového lietadla F-16. Jej účasť na útokoch vyvolala veľké diskusie na sociálnych sieťach, niektorí boli nadšení, stúpenci islamistov však jej správanie odsúdili.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #islamisti #Islamský štát #letecký útok