Dáni vyšlú proti islamistom stíhačky, Nemci zbrane

Dánsko sa rozhodlo pripojiť ku koalícii zasahujúcej proti Islamskému štátu (IS) v Iraku. Na letecké útoky proti IS vyšle sedem stíhačiek F-16 a tiež 250 členov personálu, oznámila to dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.

26.09.2014 13:58 , aktualizované: 15:35
debata (1)

Spojené štáty nasadili letectvo proti islamistom v Iraku v auguste. Ako prvá krajina sa k nim pripojilo Francúzsko, tento týždeň schválilo účasť v koaličných náletoch v Iraku tiež Holandsko. V piatok rokujú o nasadení svojho letectva do ťaženia proti ozbrojencom Islamského štátu v Iraku Británia a Belgicko.

Predsedníčka dánskej vlády uviedla, že jej kabinet má parlamentnú väčšinu a podporuje nasadenie štyroch operačných a troch rezervných lietadiel spoločne s 250 pilotmi a členmi podporného personálu počas 12 mesiacov v Iraku.

Hlasovanie poslancov, ktoré by sa malo uskutočniť budúci týždeň, je tak podľa Thorningovej-Schmidtovej len formalitou.

Šéfka kabinetu povedala, že vo štvrtok večer ju o pomoc oficiálne požiadali Spojené štáty, ktoré koalíciu proti Islamskému štátu vedú. Dánske stíhačky budú operovať iba v irackom vzdušnom priestore, nie nad Sýriou, dodala.

Žiadna zo zahraničných krajín zatiaľ nemá v úmysle nasadiť na irackom území svoje pozemné jednotky. Niektoré štáty, vrátane napríklad Česka, poslali silám bojujúcim proti Islamskému štátu v Iraku zbrane.

Nemecko podporilo útoky na islamistov v Sýrii

Nemecká vláda ponúkla v piatok podporu leteckým útokom na pozície džihádistov Islamského štátu v Sýrii. Hovorca kancelárky Angely Merkelovej zdôraznil, že Damask proti tomu neprotestoval. Nemecko sa nezúčastní priamo na leteckých útokoch proti militantom Islamského štátu na severe a východe Sýrie, no vyšle zbrane, zariadenie a vojenských cvičiteľov kurdským jednotkám bojujúcim proti džihádistom v Iraku.

„Útoky v severnej Sýrii nie sú proti Sýrii ako takej alebo proti sýrskej vláde, sú zamerané na pomoc irackej vláde obrániť Irak proti útokom militantov Islamského štátu zo Sýrie,“ povedal Stefan Seibert. „To je dôvod tejto vojenskej operácie. Sýrska vláda bola dopredu informovaná a nevyjadrila žiadny protest,“ povedal Seibert na tlačovej konferencii.

Nemecko je opatrné pri vysielaní svojich jednotiek do zahraničia a prieskumy ukazujú, že v krajine vládne odpor s takýmito misiami, čo súvisí s povojnovou reakciou na nacistický militarizmus.

Nemecko sa zúčastnilo napríklad na mierovej misii v Kosove, Afganistane a Mali, nie však na vojne v Iraku či leteckých útokoch na Líbyu v čase vlády Muammara Kaddáfího

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Dánsko #Islamský štát