Ukrajinské voľby zrejme vyhrá Porošenkov blok

Nový ukrajinský parlament pravdepodobne ovládne zoskupenie prezidenta Petra Porošenka, ktorému budú v snemovni sekundovať nacionalisti z Radikálnej strany Oleha Ľaška a strana Vlasť bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

26.09.2014 16:27
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (22)

Vyplýva to z prieskumu, ktorý zverejnili ukrajinské médiá. Nový parlament sa bude predčasne voliť 26. októbra.

Podľa prieskumu by Blok Petra Porošenka volil každý štvrtý opýtaný (27 percent), ďalších 6,2 percenta by hlasovalo za radikálov a 5,5 percenta za Vlasť. Ostatné strany by podľa prieskumu neprekonali päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu.

„Prvýkrát v ukrajinských dejinách bude jediná politická strana dominovať v parlamente,“ predpovedala Irina Bekeškinová, šéfka nadácie demokratických iniciatív, ktorá prieskum spolu s kyjevskými sociológmi organizovala. Ale takmer tretina Ukrajincov ešte nebola rozhodnutá, či pôjde voliť a za koho bude hlasovať.

Šance má aj Ľudový front Jaceňuka

Slušnú šancu dostať sa cez volebný prah do parlamentu majú ešte ďalšie dve strany, Ľudový front terajšieho premiéra Arsenija Jaceňuka a Občianska pozícia bývalého ministra obrany Anatolija Hrycenka.

Porošenko tento rok s prevahou zvíťazil v prezidentských voľbách, keď vyhral hneď v prvom kole. Teraz prezident dúfa, že v parlamentných voľbách získa jasnú väčšinu pre svoju politiku tvrdého odporu proti proruským separatistom na východe krajiny a podpory integrácie s Európskou úniou a NATO, ktoré viedli ku konfrontácii s Moskvou.

Porošenkova strana je síce favoritom októbrových volieb, ale zrejme nezíska toľko hlasov ako sám Porošenko v májových prezidentských voľbách, ktoré vyhral s takmer 55 percentami hlasov.

Účasť tiež bude pravdepodobne nižšia ako pri voľbách v roku 2012 Na východe krajiny, kde po piatich mesiacoch bojov s viac ako 3 000 obeťami zostáva časť územia v rukách povstalcov, chce ísť k urnám len každý štvrtý volič.

Janukovyčovci kandidovať nebudú

Nedávno vládnuca Strana regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorá so svojimi spojencami dominovala parlamentu zvolenému v roku 2012, sa rozhodla volieb nezúčastniť s odkazom na faktický vojnový stav na východe krajiny.

Podľa ukrajinských sociológov by strana nemala šancu na výraznejší výsledok už len preto, že značnú časť svojej voličskej základne má v oblastiach kontrolovaných separatistami. Tí nehodlajú na svojom území voľby pripustiť. To sa vzťahuje aj na predtým vplyvných ukrajinských komunistov, ktorí sú v Kyjeve obviňovaní z podpory separatistov a z kolaborácie s Moskvou.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Júlia Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko #Blok Petra Porošenka #Oleh Ľaško