Budúci afganský prezident získal 55 percent hlasov

Nezvyčajným spôsobom sa na verejnosť dostala informácia o konečnom výsledku druhého kola prezidentských volieb v Afganistane.

26.09.2014 19:53
Afganistan, Ašraf Gháni Foto: ,
Afganskí prezidentskí rivali Abdulláh Abdulláh (vľavo) a Ašraf Gháni si podávajú ruky po tom, čo vyhlásili za nového prezidenta práve exministra financií Ašrafa Ghaního.
debata (1)

Víťazstvo exministra financií vyhlásila volebná komisia už v nedeľu, nezverejnila ale percentuálne zisky kandidátov. Hovorca komisie potvrdil, že údaj vyobrazený na plakete, teda 55,27 percent hlasov pre Abdala Ghaního, je konečným výsledkom volieb.

Členovia Ghaního tímu fotografiu plakety umiestnili na sociálnu sieť Twitter. Porazený kandidát, bývalý minister zahraničia Abdulláh Abdulláh, pritom požadoval, aby komisia presný výsledok nezverejňovala.

Oznámenie výsledkov prebehlo s trojmesačným oneskorením, zapríčineným urputným sporom oboch rivalov a ich poukazovaním na údajné podvody v hlasovacom procese. Práve preto boli odovzdané hlasy pod dohľadom OSN prepočítavané.

Ghaní a Abdulláh sa v nedeľu dohodli na spoločnej vláde národnej jednoty. Podľa dohody, ktorú citovali svetové agentúry, sa stane prezidentom Ghaní, jeho rival Abdulláh získa novovytvorený post „výkonného premiéra“ s rozšírenými právomocami. Očakáva sa, že by to malo pomôcť stabilizácii politickej situácie v krajine pred blížiacim sa ukončením misie NATO v Afganistane.

Ghaní by mal v pondelok zložiť prezidentskú prísahu a zavŕšiť tak prvé demokratické prevzatie moci v dejinách krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní