Zeman kritizoval v ruštine protiruské sankcie

Český prezident Miloš Zeman počas konferencie Dialóg civilizácií na gréckom ostrove Rodos znovu kritizoval sankcie, ktoré kvôli ukrajinskej kríze prijali proti Rusku Spojené štáty a Európska únia. Informovali o tom organizátori podujatia.

26.09.2014 22:25
zeman03 Foto: ,
Miloš Zeman.
debata (128)

Prezident v prejave rečnil v ruštine, ktorého preklad zverejnil server ParlamentníListy, okrem iného zdôraznil, že aj dnes existujú v „dialógu civilizácií“ prekážky. Za jednu z nich pritom označil „sankcie akéhokoľvek typu“.

„Tí, ktorí podporujú sankcie, sú využívaní ako prostriedok politickej vojny a vystupujú proti zavedenému dialógu civilizácií. A namiesto dialógu nastane ticho, nič viac,“ citujú Zemana.

Prezident potom vyzval na zrušenie sankcií, ktoré sú podľa neho „zbytočné a kontraproduktívne. Majú opačný efekt, než očakávali ich autori. Medzi civilizovanými štátmi je potrebné rozvíjať dialóg, založený na princípe výmeny výrobkov, kapitálu a samozrejme informácií, bez žiadnej cenzúry.“

Server iDnes.cz v súvislosti so Zemanovou kritikou protiruských sankcií pripomenul, že jedným z organizátorov konferencie na Rodose je ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Ide o človeka, ktorý patrí k blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorého USA zaradili na svoj ​​sankčný zoznam.

Najvyšší český predstaviteľ sa v prejave zároveň s vedúcimi západnými politikmi zhodol v tom, že vážnym nebezpečenstvom je dnes medzinárodný terorizmus, proti ktorému je nutné bojovať spoločne. Ako dodal, toto nebezpečenstvo predstavuje Islamský štát, vytvorený radikálnymi islamistami, ktorí dobyli rozsiahle územia v Iraku a v Sýrii.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman #Ukrajina #protiruské sankcie #Rodos