Z východu Ukrajiny napriek prímeriu hlásia dve obete

Dvaja ľudia prišli za posledný deň o život na východe Ukrajiny, napriek tomu, že už viac ako tri týždne má v tejto oblasti platiť prímerie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

27.09.2014 13:55 , aktualizované: 15:48
debata (36)

Informoval o tom armádny hovorca Volodymyr Poljovyj. O život podľa neho pri útokoch povstalcov prišiel jeden vojak a jeden civilista.

Obeť z civilných radov pochádza z mesta Ščastja, kde pri mínometnej paľbe utrpelo zranenia ešte ďalších 16 ľudí a poškodená bola miestna nemocnica a učilištia. O okolnostiach úmrtia vojaka sa Poljovyj nezmienil. Podľa agentúry AP len uviedol, že ďalších osem ľudí sa zranilo. Povstalci podľa neho naďalej strieľali v okolí doneckého letiska, ktoré je v rukách ukrajinských vojakov.

Počas konfliktu medzi ukrajinskou armádou a separatistami prišlo o život vyše 3 500 ľudí. O stiahnutie ukrajinských jednotiek z doneckého letiska sa rokovalo na piatkovej schôdzke medzi zástupcami Ukrajiny, povstalcov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE, informovala ruská štátna televízia. Poljovyj konanie schôdzky potvrdil, nič bližšie k tomu ale neuviedol.

Povstalci podľa agentúry Itar-Tass informovali, že na neurčitú dobu odkladajú výmenu zajatcov s ukrajinskou stranou, pretože od Kyjeva nedostali zoznam osôb, ktorých sa výmena týka. Tvrdia, že im ukrajinská strana posiela náhodné ľudí.

Výmena zajatcov bola jedným z kľúčových bodov prímeria uzavretého 5. septembra. Odvtedy sa uskutočnila štyrikrát, pripomína Itar-Tass.

Ukrajinskí separatisti začali s prípravou sporných volieb

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny začali aj napriek odporu vlády v Kyjeve pripravovať voľby, ktoré plánujú na začiatok novembra. V samozvanej Luhanskej ľudovej republike začali prácu volebné komisie, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

V mieste sa už začala registrácia kandidátov a politických zoskupení, ktoré sa chcú uchádzať o priazeň voličov. Tí majú 2. novembra vybrať hlavu takzvanej Luhanskej ľudovej republiky a jej parlament.

Rovnaké plány majú tiež povstalci zo susednej, taktiež neuznanej, Doneckej ľudovej republiky.

Separatisti z východu Ukrajiny pred niekoľkými dňami oznámili, že nedovolia, aby sa na území ich samozvaných republík konali 26. októbra oficiálne ukrajinské voľby. Namiesto nich si naplánovali vlastné hlasovanie. Chcú tak podniknúť ďalší krok k odtrhnutiu od Ukrajiny.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina #Donbas