Lavrov: Nastal čas modernizovať jadrový arzenál

Rusko by malo modernizovať svoj arzenál jadrových a konvenčných zbraní, ktorý je už zastaraný. Nemá ale v úmysle nijako eskalovať napätie. V rozhovore s ruskými médiami to povedal minister zahraničia Sergej Lavrov.

28.09.2014 12:10 , aktualizované: 14:10
Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (95)

Vyhlásil tiež, že by sa od základov mali zmeniť vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi. Moskva podľa neho nestojí o pokračovanie terajšej sankčnej vojny so Západom.

Nové ochladenie do vzťahov medzi oboma krajinami vniesol najmä konflikt na Ukrajine, kde proti vláde v Kyjeve bojujú proruskí separatisti. Západ obviňuje Moskvu, že povstalcov podporuje, vyzbrojuje a že na východe krajiny pôsobia ruskí vojaci. Pre prístup Ruska k ukrajinskej kríze na Rusko uvalili USA a EÚ v niekoľkých krokoch sankcie. Moskva v reakcii na to zakázala dovoz potravín zo Západu.

Lavrov odmieta, že by sa blížil začiatok nových pretekov v zbrojení. „V našom prípade len nastal čas modernizovať jadrový aj konvenčný arzenál,“ povedal v reakcii na oznámenie amerického prezidenta Baracka Obamu, že Spojené štáty plánujú modernizovať svoje jadrové zbrane.

„Americký jadrový arzenál je o niečo mladší ako ten náš, ale možno aj preň prišiel čas na modernizáciu. Dúfam len, že USA dodržia novú zmluvu START (o obmedzení jadrového arzenálu),“ nádeja sa ruský minister v rozhovore so stanicami RT a VGTRK. „Je v poriadku modernizovať výzbroj, nahrádzať staré zbrane novými, ale existujú určité obmedzenia čo do počtu zbraní a tieto obmedzenia stále platia“ dodal.

V rozhovore na ruskej stanici Piaty kanál potom Lavrov povedal, že Rusko a Spojené štáty potrebujú vo vzájomných vzťahoch „reset 2.0“. Reagoval tak na politiku Spojených štátov z uplynulých rokov, kedy sa Washington snažil stlačiť pomyselné tlačidlo „reset“ a zlepšiť dialóg s Moskvou.

Rusko sa podľa Lavrova necíti byť od Západu izolované. Zároveň obvinil Washington, že to on ničí vzájomnú spoluprácu a že uplatňuje dvojaký meter v boji proti „terorizmu“.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Lavrov