Pápež si uctil seniorov a stretol sa s Benediktom XVI.

Pápež František odsúdil zavrhovanie starých ľudí, čo označil za skrytú eutanáziu. Povedal to na Svätopeterskom námestí pri príležitosti dňa úcty voči starým ľuďom.

28.09.2014 15:30
debata (3)
Pápež František (vpravo) privítal na... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
František, Benedikt XVI., pápež Pápež František (vpravo) privítal na Svätopeterskom námestí svojho predchodcu Benedikta XVI.

Na zhromaždení vo Vatikáne, v ktorom boli prevažne starší veriaci, sa zúčastnil aj 87-ročný Františkov predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI. Ten sa na verejnosti ukázal prvýkrát od apríla po svätorečení pápeža Jána Pavla II.

"Národ, ktorý sa nespráva dobre k starým ľuďom, je národ bez budúcnosti, pretože stráca pamäť. Často sú starí ľudia vrhnutí do opustenia, ktoré nie je ničím menším než skrytou eutanáziou. Je to dôsledok kultúry zavrhovania, ktorá škodí nášmu svetu. Zavrhujeme deti, zavrhujeme mladých, pretože nemajú prácu, a zavrhujeme starých pod zámienkou udržiavania vyváženého ekonomického systému, do ktorého stredu nedávame človeka, ale peniaze, "vyhlásil.

Vyjadril tiež presvedčenie, že napriek ťažkostiam s vysokým vekom môže byť staršia generácia „stromami, ktoré naďalej rodia ovocie“. Vyzval preto, aby tí starí ľudia, ktorí nemajú rodinu, sa mohli všade vo svete zdržiavať v domovoch dôchodcov, ktoré „nie sú väzením, ale pľúcami ľudskosti v meste, štvrti, farnosti“. „Je to ako mať doma múdreho deduška,“ uviedol František na príklade prítomnosti Benedikta XVI.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #cirkev #senior #pápež Benedikt XVI.