Demonštranti v Charkove zvalili sochu Lenina

Účastníci demonštrácie za jednotnú Ukrajinu strhli v Charkove monumentálnu sochu boľševického vodcu Vladimira Lenina. Hoci podľa serveru BBC išlo o živelnú akciu, strhnutie monumentu podporili aj úrady, ktoré na poslednú chvíľu vydali oficiálny pokyn na jeho zničenie.

29.09.2014 07:20
Lenin, socha, Charkov, Ukrajina, demonštrácia Foto: ,
Strhnutá Leninova socha.
debata (121)

Na demonštráciu za zachovanie jednotnej Ukrajiny sa v nedeľu večer v treťom najväčšom ukrajinskom meste zišlo niekoľko tisíc ľudí. Časť z nich sa neskôr presunula na centrálne námestie Slobody, kde dvadsať metrov vysoká Leninova socha doteraz stála.

Podľa serveru Kyiv Post trvalo demonštrantom niekoľko hodín, kým obrovskú sochu strhli z podstavca – najskôr jej narezali nohy a potom ju dostali dole za pomoci lán. Ich počínanie sledoval obrovský dav ľudí, ktorý strhnutie sochy mohutne oslavoval.

Pád sochy Lenina v Charkove. Foto: SITA/AP, Igor Chekachkov
Lenin, socha, Charkov, Ukrajina, demonštrácia Pád sochy Lenina v Charkove.

Gubernátor oblasti Ihor Baluty zrejme pod tlakom udalostí vydal na poslednú chvíľu pokyn na demoláciu sochy, uviedla BBC. Ukrajinské médiá napriek tomu informovali, že polícia začala vyšetrovanie kvôli vandalizmu.

Okolo Leninovej sochy v Charkove bol rozruch už tento rok vo februári, keď sa v meste vyostrila konfrontácia medzi priaznivcami prezidenta Viktora Janukovyča a stúpenci novej štátnej moci. Na soche sa vtedy objavili hanlivé nápisy, Janukovyčovi zástancovia potom Lenina ozdobili ruskou trikolórou.

Aktivisti v Charkove strhli sochu Lenina. Foto: SITA/AP, Igor Chekachkov
Lenin, socha, Charkov, Ukrajina, demonštrácia Aktivisti v Charkove strhli sochu Lenina.

Leninove sochy na Ukrajine miznú od chvíle, keď v Kyjeve vlani začali protesty proti vtedajšej vláde, ktorá odmietla podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Celkom ich bolo zvalených už viac ako sto.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #socha #demonštranti #V. I. Lenin