Záhada hrobov na Ukrajine. Kto popravil civilistov?

Informačná vojna počas konfliktu na juhovýchode Ukrajiny má novú tému. Vinu za vraždenie si nikto nepriznáva a páchateľov vidí na opačnej strane. Separatisti oznámili, že pri obci Nižnaja Krynka objavili tri hroby s mnohými mŕtvolami.

29.09.2014 08:00
Ukrajina, hrob, Foto: ,
Ozbrojený separatista si obzerá veci, ktoré nechalo ukrajinskí vojaci na kontrolnom stanovišti v Nižnej Krynke. Povstalci tvrdia, že v tejto oblasti našli hroby so zabitými civilistami.
debata (148)

Nález potvrdili pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). „Tabuľa naznačuje, že zahynuli 27. augusta tohto roku. Je na nej nápis, že zomreli za Putinove klamstvá,“ uviedla OBSE.

Oblasť, kde sa nachádza Nižnaja Krynka, bola donedávna pod kontrolou ukrajinských vojakov. OBSE pripomenula, že armáda sa stadiaľ stiahla pred desiatimi dňami, pričom podľa miestnych ľudí pri odchode vyhodili do vzduchu most, aby znemožnili pohyb povstalcom. „Toto územie ovládali nielen vojaci, ale aj oddiel Ajdar z Národnej gardy,“ spresnila agentúra ITAR-TASS.

Prvá obhliadka hrobov ukázala, že pochovaní zomreli násilne. „Boli zastrelení do hlavy z blízkej vzdialenosti,“ uviedla ITAR-TASS. Alexandr Zacharčenko, samozvaný premiér tzv. Doneckej ľudovej republiky, povedal, že v jednom hrobe ležali civilisti, v druhom separatistickí zajatci a v treťom ukrajinskí vojaci.

Zacharčenko vyhlásil, že povstalci našli 40 zabitých civilistov. „Niektorým chýbali orgány,“ zdôraznil podľa agentúry RusNovosti. Zacharčenko je presvedčený, že brutálne zločiny spáchali príslušníci ukrajinských síl.

Kyjev sa proti obvineniu dôrazne ohradil. „Naša armáda a Národná garda nestrieľajú miestnych obyvateľov. Môže ísť o mŕtvoly našich mužov, ktorých z miesta bojov preniesli do týchto hrobov teroristi,“ vyhlásil podľa agentúry UNIAN Anton Geraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra.

Záhadu hrobov pozorne sleduje Rusko, sympatizujúce s povstalcami, a žiada dôkladné vyšetrenie zločinov. „Predbežné zistenia ukazujú, že obete boli zavraždené zblízka, pričom predtým ich mohli mučiť. Nikoho nemôžeme obviňovať, kým neexistujú výsledky vyšetrovania. Určite budeme požadovať otvorené a nezávislé objasnenie týchto zločinov,“ citovala agentúra RIA Novosti šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý sa pritom domnieva, že stopa vedie na ukrajinskú stranu.

Na potrebu vyšetrenia prípadu zabitých civilistov poukázal aj Alexej Puškov, šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu. „Boli to vojnové zločiny. O poprave svedčí to, že obete mali zviazané ruky,“ povedal podľa servera Vedomosti.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #hroby #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti