Radikáli v Iraku sa vraj dostali do tesnej blízkosti Bagdadu

Lietadlá spojencov v Sýrii v noci na pondelok bombardovali ďalšie ciele islamistov v štyroch východných a severných provinciách. Zrejme omylom zasiahli obilné silo, informovala agentúra Reuters. V Iraku radikáli postupujú k Bagdadu a podľa britských zdrojov sú necelé dva kilometre od irackej metropoly.

29.09.2014 12:50
Irak, šiíti, militanti, Islamský štát, vojaci Foto: ,
Irackí šiítski ozbrojenci počas bojov s militantmi z organizácie Islamský štát.
debata (13)

Zástupca britskej organizácie The Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East denníku The Independent povedal, že bojovníci z Islamského štátu (IS) sú necelé dva kilometre od Bagdadu. Stanica BBC uviedla, že iracká armáda s IS zviedla dlhú bitku o zásobovaciu trasu z Fallúdže do Bagdadu a že bojová línia sa zastavila blízko hlavného mesta.

Do náletov sa zapojila aj Británia

USA začali nálety na pozície IS v Iraku v auguste a minulý týždeň potom tiež s arabskými spojencami nálety na IS v Sýrii. K operáciám v Iraku sa teraz pripojilo tiež britské letectvo, ale britské lietadlá Tornado sa podľa BBC v noci na pondelok vrátili na základňu na Cypre z preletov nad Irakom, bez použila munície.

Spojené štáty spolu s niekoľkými arabskými spojencami bombardujú od minulého týždňa ciele bojovníkov z Islamského štátu. Jeden z nočných útokov zničil silo v severosýrskom meste Manbidž, kde má táto organizácia jednu zo svojich základní. V oboch krajinách je cieľom náletov zničiť nielen základne IS, ale aj skomplikovať zásobovanie a prístup k zdrojom, ktoré umožňujú financovanie radikálov.

Exilová opozícia, ktorá pôsobí v Londýne a z bojiska získava informácie prostredníctvom informátorov, tvrdí, že medzi obeťami nočného útoku na sýrske mesto Manbidž sú len civilisti – zamestnanci sila. Washington zatiaľ správu nekomentoval. Mesto leží medzi mestami Halab a Kobani.

Niekoľkodňové boje medzi IS a Kurdmi o Kobani, ktoré leží na hranici s Tureckom, vyhnali z domovov tisíce Sýrčanov. Spojenecké lietadlá sa v noci ďalej zameriavali na ťažobné stanice plynu v blízkosti východosýrského Dajr az-Zauru. Tam bolo podľa dostupných správ zranených niekoľko radikálov.

Bombardovanie je hlásené aj z okolia mesta Rakka, kde má IS svoj ​​hlavný stan. Do bojov zasahuje tiež sýrske letectvo, ktoré sa v noci zameralo na provinciu Halab a na ciele v provincii Hamá.

K Islamskému štátu sa pridávajú ďalší radikáli

Britský denník The Guardian získal informáciu, že front An-Nusra, ktorý až doteraz bojoval proti sýrskej vláde, ale nie po boku IS, sa teraz chce s touto organizáciou uzmieriť. Už v minulých dňoch označila nálety cudzích lietadiel v Sýrii za nepriateľský čin, po ktorom budú nasledovať útoky radikálov kdekoľvek na svete.

Podľa denníka The Independent teraz IS s An-Nusrou rokuje. Zrejme sa chystajú uzavrieť voľnú alianciu, a spojiť tak sily. Britské zdroje tiež hlásia, že k IS začalo prebehovať čoraz viac členov ďalších radikálnych skupín. IS je zrejme zo všetkých najlepšie vybavená a organizovaná.

Hoci šéf IS ohlásil spojenie An-Nusry so svojou organizáciou už vlani, front, ktorý je bližšie teroristickej skupine al-Kajdá, toto spojenectvo vtedy poprel. „Najradikálnejší členovia An-Nusry teraz presadzujú zmierenie s IS,“ povedal agentúre Reuters zdroj z organizácie, ktoré doteraz svoj ​​boj obmedzovala na Sýriu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #lietadlá #Islamský štát #islamskí radikáli #al-Káida