Putin: Kaspické more je oázou mieru a dobrého susedstva

Bezpečnosť a hospodársky rozvoj kaspického regiónu sú témou summitu štátov susediacich s vnútrozemským Kaspickým morom, ktorá sa v pondelok začala v juhoruskom meste Astrachán.

29.09.2014 13:20
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (13)

Hostiteľ summitu Vladimir Putin v úvodnom prejave vyhlásil, že Kaspické more je v dnešnom svete „oázou mieru a dobrého susedstva“. Napriek tomu čelí hrozbám extrémizmu, terorizmu a pašovaniu drog.

Na rokovaní „kaspickej päťky“ sa okrem Ruska zúčastňujú najvyšší predstavitelia Iránu, Kazachstanu, Azerbajdžanu a Turkménska. Putin pri uvítaní zahraničných hostí povedal, že konečným cieľom ich rokovaní by mal byť pokrok v diskusiách o právnom statuse Kaspického mora.

Ide najmä o vymedzenie námorných hraníc a pobrežného šelfu, čo sú problémy, o ktorých riešenie sa usilujú zainteresované krajiny bezvýsledne už 15 rokov. Zhoda nepanuje s vedením budúcich podmorských plynovodov a ropovodov a ťažby surovín z podmorských nálezísk.

Putin sa počas pondelkového summitu okrem prezidentov Azerbajdžanu a Turkménska stretne s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Ich rokovanie, už tretie v tomto roku, má byť venované spolupráci v ťažobnom priemysle a energetike.

Pozornosť majú podľa Kremľa venovať aj kontroverznému iránskemu jadrovému programu. Prvý kaspický summit sa konal v roku 2002 v turkménskom Ašgabate, druhý po piatich rokoch v Teheráne a tretí v roku 2010 v Baku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Kaspické more