Srbská polícia počas pridu napadla premiérovho brata

Nedeľný brutálny zákrok skupiny policajtov proti bratovi srbského premiéra Andrejovi Vučicovi a jeho dvom telesným strážcom v Belehrade vyvolal kritické reakcie.

29.09.2014 17:33
LGBTI, pride, gay, pochod, Belehrad, Srbsko Foto: ,
Dúhový pochod v Belehrade.
debata (3)

Okrem iného ho po zhliadnutí záznamu udalosti odsúdil aj minister vnútra Nebojša Stefanović. Posilnené srbské bezpečnostné oddiely boli v nedeľu rozmiestnené v srbskej metropole, aby zabránili hroziacim útokom na pochod homosexuálov Gay Pride.

Pokusy usporiadať túto akciu sa v minulosti stali v Srbsku terčom vášnivých protestov početných homofóbnych odporcov a v roku 2010 vtedy povolený „dúhový sprievod“ sa skončil násilnými stretmi a desiatkami zranených osôb, prevažne policajtov. Nasledujúce tri roky úrady pochod nepovolili.

Tentoraz vláda prijala prísne bezpečnostné opatrenia v snahe dokázať svoju oddanosť demokracii predstaviteľom Európskej únie, ktorí naliehali na povolenie gay-pridu. Policajné zásahové oddiely boli preto pripravené tvrdo zasiahnuť proti prípadným útočníkom na pochod.

Zábery z incidentu, ktoré kúpila televízna stanice N1 a ktoré sa objavili na webe, však ukázali, že zákrok viac než desiatky policajtov proti trom ľuďom, mladšiemu bratovi premiéra Aleksandra Vučica a dvom osobným strážcom, bol očividne neprimeraný a zbytočne brutálny.

Minister Stefanović na tlačovej konferencii podľa denníka Blic oznámil, že nariadil vyšetrenie incidentu a dodal, že príslušníci zásahovej jednotky z mesta Niš, ktorí sa na ňom zúčastnili, budú zrejme suspendovaní. „Je hrozné, že títo ľudia spáchajú niečo také,“ vyhlásil. Nespresnil, čo viedlo policajtov na takéto konanie. Poznamenal len, že je potrebné počkať na výpovede účastníkov udalosti.

Srbské weby s odvolaním sa na neoficiálne zdroje v nedeľu uviedli, že k stretu došlo, keď Andrej s ochrankou chceli prejsť policajným kordónom. Možnou príčinou vraj mohlo byť to, že policajti chceli premiérovho brata legitimovať. Niekoľko osôb, údajne aj Andreja, potom previezli na ošetrenie do nemocnice. Žiadne informácie o zraneniach nezverejnili.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #pride #Aleksandar Vučič