Zajatý Brit na ďalšej nahrávke islamistov kritizuje Obamu

Radikáli z hnutia Islamský štát (IS) v pondelok zverejnili už tretie video, na ktorom hovorí zajatý britský fotoreportér John Cantlie. Vo vopred pripravenom a vynútenom vyhlásení kritizuje amerického prezidenta Baracka Obamu za americké letecké údery proti IS, rovnako ako snahy kurdských a irackých pozemných síl, uviedol denník The Telegraph. Cantlie bol v Sýrii zajatý na konci roka 2012.

30.09.2014 08:50
fotoreportér John Cantlie, Sýria, IS, Islamský... Foto:
Britský fotoreportér John Cantlie na zábere z novembra 2012.
debata (2)

„Vzdušné sily sú dobré na zničenie špecifických cieľov, ale nie sú dobré, pokiaľ ide o dobytie a udržanie pozemnej oblasti,“ číta britský novinár odkaz extrémistov Obamovi, ktorý minulý týždeň nariadil po Iraku bombardovať aj ich pozície v Sýrii.

Podľa britského denníka používa Cantlie zvláštne monotónny hlas, z ktorého je zrejmá snaha zhodiť vyznenie príhovoru.

Brit odetý do oranžového úboru typického pre záznamy IS dodáva, že zorganizovať irackú armádu do bojaschopnej podoby bude trvať dlhé mesiace, zatiaľ čo slobodná sýrska armáda je vraj „nedisciplinovaná, skorumpovaná a z väčšej časti neefektívna“.

Záznam sa výrazne nelíši od predchádzajúcich dvoch Cantlieových posolstiev nahraných v minulých dvoch týždňoch, keď okrem iného vyhlásil, že sa ho jeho vláda zriekla.

Radikáli z hnutia Islamský štát zverejnili... Foto: SITA/AP
fotoreportér John Cantlie, Sýria, IS, Islamský štát, Irak, zajatec, zajatý Radikáli z hnutia Islamský štát zverejnili tretie video, na ktorom hovorí zajatý britský fotoreportér John Cantlie.

Spolupracovník denníkov Sunday Times, The Sun a agentúry AFP sa ocitol prvýkrát v sýrskom zajatí už v júli 2012. Potom sa objavili informácie, že ho postrelili, keď sa svojim únoscom snažil utiecť. Následne ho mali zachrániť bojovníci z opozičnej Slobodnej sýrskej armády (FSA). Do Sýrie sa ale na konci roka vypravil znova a bol opäť zadržaný.

Islamskí radikáli, ktorí obsadili časť Sýrie a Iraku, už zavraždili troch zadržaných – britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa a dvoch amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa. Naposledy sa vyhrážali, že ďalším na rade má byť humanitárny pracovník Alan Henning.

Britský premiér David Cameron po vražde prvého krajana vyzval na zapojenie kráľovského letectva do úderov v Iraku, ktoré minulý týždeň schválil parlament. Britské stíhačky sa cez víkend po prvýkrát zapojili do akcie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #islamisti #zajatie #Islamský štát #nálety