Sopka Ontake sa opäť prebúdza, hľadanie obetí erupcie prerušili

Japonskí záchranári v utorok prerušili pátranie po telách obetí erupcie sopky Ontake, na vrchole ktorej zahynulo až 36 ľudí. Dôvodom sú obavy, že vulkán by mohla postihnúť ďalšia erupcia.

30.09.2014 11:00
Japonsko, vulkán, sopka, Ontake Foto:
Záchranári na sopke Ontake.
debata

Do operácie sú zapojené stovky členov armády, pričom doteraz sa im podarilo nájsť telá 12 obetí. V utorok ráno však v oblasti zaznamenali ďalšiu seizmickú aktivitu a panujú obavy, že sopka by mohla v najbližšom čase chrliť ďalší popol.

Vulkán nachádzajúci sa asi 200 kilometrov od hlavného mesta Tokio vybuchol ešte v sobotu okolo poludnia miestneho času. Erupcia bola nečakaná a sopka po nech chrlila kúdoly dymu, prachu a kameňov. Ide o tradičnú destináciu pre turistov, ktorí tam chodia vítať prichádzajúcu jeseň. Na evakuáciu uviaznutých turistov použili armádne vrtuľníky a na pomoc pribehli aj miestni obyvatelia.

Japonsko je jednou zo seizmicky najaktívnejších krajín. Napriek tomu ide prvý prípad za viac ako 20 rokov, kedy tam zaznamenali obete v súvislosti s výbuchom sopky. Podobná tragédia sa naposledy stala v roku 1991, keď 43 ľudí zahynulo na sopke Unzen na juhozápade krajiny. Zatiaľ nie je jasné, prečo seizmológovia nevedeli predpovedať výbuch na Ontake, keďže v krajine funguje prepracovaný systém varovania pred podobnými udalosťami. Vulkán vysoký 3 063 metrov naposledy vybuchol v roku 2007.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #sopka #popol #Ontake