Počet moderných otrokov v Británii rastie. Aj zo Slovenska

V Británii bolo vlani potenciálnymi obeťami novodobého otroctva 2 744 ľudí, čo je o 22 percent viac ako v predchádzajúcom roku. Najväčší podiel tvoria ľudia nútení k poskytovaniu sexuálnych služieb a k manuálnej práci. Podľa správy britského Národného kriminálneho úradu (NCA) sú ľudia do otroctva stále častejšie vháňaní prostredníctvom inzerátov na internete a sociálnych sieťach.

30.09.2014 12:15
debata (8)

Z celkom 2 744 minuloročných určených možných obetí obchodovania s ľuďmi bolo 602 detí. Štyridsať jeden percent všetkých obetí sa vyskytovalo v sexuálnom biznise a takmer 27 percent bolo nútených k manuálnej práci, vyplýva podľa agentúry Reuters z tretej takejto správy v Británii. Výrazne pritom vzrástol počet obetí novodobého otroctva z Albánska, Slovenska a Litvy.

Najviac moderných otrokov však do Británie v roku 2013 prišlo z Rumunska, rovnako ako v predchádzajúcich dvoch rokoch. Viac ako polovica z nich pritom bola nútená k sexu. Poľsko je hlavnou krajinou, odkiaľ sa regrutujú ľudia nútení vykonávať manuálnu prácu.

Hoci počet obetí otroctva v Británii je ťažké presne určiť, príslušné štúdie ukazujú, že ich počet v posledných rokoch rástol, čo vládu prispelo k vypracovaniu návrhu zákona, ktorý by mal zefektívniť boj proti modernému otroctvu.

V skutočnosti je v Británii podľa odhadov zotročených 4 200 až 4 600 ľudí. Celosvetovo je to okolo 30 miliónov, vyplýva zo štatistík organizácie Walk Free Foundation.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #otroctvo