Ukrajinci budujú na hranici nový Berlínsky múr

Na spoločnej ukrajinsko-ruskej hranici Kyjev dočasne uzavreli už 16 z celkového počtu 65 hraničných priechodov s východným susedom.

30.09.2014 14:07
Ukrajina, Rusko, hranica, ukrajinská hranica Foto:
Tesne pre ruským územím informuje tabuľa na ukrajinskej strane spoločnej hranice: Pozor! Ukrajinská štátna hranica, prechod zakázaný.
debata (311)

Je to v súlade s apelom prezidenta Petra Porošenka na vládu Arsenija Jaceňuka. Kabinet už informoval, že prvá etapa projektu Stena, ktorú mnohí považujú za druhý Berlínsky múr, ukončia Ukrajinci v posledný septembrový deň.

„Niekde bude plot, inde hlboká priekopa a pozorovateľské veže. Ide o systém spoľahlivej prvej línie ochrany hranice, ktorá sa v konečnom dôsledku stane hranicou Európskej únie,“ cituje ukrajinská agentúra UNIAN kyjevského politológa Jevgenija Magdu.

Plán ráta aj s „druhou líniou“. Tentoraz obrannou. Jej súčasťou má byť osemtisíc okopov určených pre tanky a inú ťažkú techniku, 1 500 kilometrov zákopov ako aj 4 000 podzemných krytov.

Ďalšie rozdeľujúce stavby

  • Izrael – Palestína. Dĺžka 700 kilometrov. Ochrana pred teroristickými útokmi.
  • USA – Mexiko. Dĺžka 1 125 kilometrov. Ochrana pred migrantmi.
  • Berlínsky múr. Dĺžka 165 km (45 km ako hranica medzi západným a východným Berlínom a 120 km medzi západným Berlínom a Brandenburskom). Symbol studenej vojny.
  • Čínsky múr. Dĺžka 6 700 km. Dnes už kultúrna pamiatka
  • KĽDR – Južná Kórea. Dĺžka 248 kilometrov. Nárazníkové pásmo.
  • India – Pakistan. Dĺžka 550 kilometrov. Spor o územie.

V súvislosti s výstavbou steny premiér Jaceňuk viackrát zopakoval, že „v novej doktríne musí byť Rusko uznané ako agresor“. Podľa neho je to vraj jediný štát, ktorý ohrozuje územnú celistvosť Ukrajiny.

Podľa Alexeja Meškova, námestníka ruského ministra zahraničia, dočasné uzatvorenie hraničných priechodov na hranici s Ruskom nie je v záujme Kyjeva, ale ani Moskvy, a môže spôsobiť ďalšiu eskaláciu napätia. Podľa neho akékoľvek návrhy vedúce nie k deeskalácii napätia, ale naopak, majú vždy v sebe deštrukčný náboj.

„Rovnako nie sú v záujme ukrajinského ani ruského ľudu pokusy prerušiť kontakty medzi ľuďmi,“ dodal Meškov citovaný agentúrou RIA Novosti.

Projekt Stena

Ráta s pevným kovovým plotom dlhým 1 920 kilometrov z veľmi pevnej ocele s ostnatým drôtom. Navyše by bol pod prúdom. Náklady na stavbu majú dosiahnuť podľa portálu ukrajinskej pohraničnej služby viac ako 3 miliardy eur.

Stena bude stáť na hraniciach Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti. Prístup k plotu majú chrániť široké a hlboké priekopy a ostnaté drôty, a to z ukrajinskej i ruskej strany hranice. Okrem toho majú byť v priestore medzi priekopami a stenou rozmiestnené signálne a protipechotné míny.

Stavba je rozdelená na dve etapy. Prvá obsahuje práce mimo oblasti konfliktu. V druhej pôjde o úsek v dĺžke 400 kilometrov, ktorý kontrolujú odporcovia vlády v Kyjeve.

© Autorské práva vyhradené

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina