Protesty v Hongkongu pokračujú, polícia nezasiahla

Tisíce prodemokratických demonštrantov zaplavovali v stredu ráno opäť ulice Hongkongu s cieľom vystupňovať tlak na miestnu propekingskú vládu.

01.10.2014 09:57 , aktualizované: 10:54
Hongkong, demonštrácia Foto: ,
Demonštranti v uliciach Hongkongu.
debata (2)

Požadujú možnosť úplne demokratických volieb, čo Peking Hongkongu odopiera. Niekoľkodňové protesty v tomto ázijskom finančnom centre zatiaľ nijako nestratili na sile, hoci panovali obavy, že pred oslavami štátneho sviatku Číny ráno proti demonštrantom tvrdo zasiahne polícia. To sa ale nestalo.

O situácii v Hongkongu budú v stredu vo Washingtone rokovať americký minister zahraničia John Kerry a jeho čínsky náprotivok Wang I, oznámilo americké ministerstvo zahraničia.

Davy najmä mladých ľudí smerovali na námestie, kde sa zúčastnili komunistickí predstavitelia a hongkonský premiér Leung Čchun-jing ceremoniálu pri príležitosti osláv 65. výročia vzniku komunistickej Číny. Leung v utorok vyzval na okamžité ukončenie protestov. Hongkonská vláda už kvôli masovým protestom zrušila ohňostroj plánovaný v predvečer čínskeho sviatku a na dnešok stredu mobilizovala ďalšie bezpečnostné sily.

Mnohí obyvatelia Hongkongu sa obávali, že pred oslavami čínskeho štátneho sviatku sa polícia pokúsi demonštrantov rozohnať násilím. Tieto obavy sa ale podľa agentúry Reuters ukázali ako nepodložené.

Davy ľudí zastavili bežnú prevádzku vo veľkých častiach tohto ázijského finančného centra, zatvorené zostali obchody aj banky. Odhodlanie protestujúcich neoslabila v noci na stredu ani silná búrka, ráno sa mesto prebudilo už do slnečného dňa.

Predáci protestného hnutia vzhľadom na obavy z možných provokácií vyzvali účastníkov protestov, aby v stredu ráno nijako nenarúšali slávnostné vztýčenie vlajky na prístavnom nábreží. Ceremoniál potom skutočne prebehol v pokoji, aj keď časť študentov dávala pri hraní štátnej hymny hlasno najavo svoju nevôľu.

Hongkong zažíva najvážnejšie nepokoje od roku 1997, keď sa vrátil pod správu Číny. Počas víkendu bolo zatknutých takmer 150 protestujúcich a polícia použila slzný plyn po prvýkrát od roku 2005. Aktivisti sa domáhajú toho, aby miestne voľby v roku 2017 boli plne demokratické, a v uliciach svoje požiadavky presadzujú už týždeň. Peking túto požiadavku odmieta a chce všetkych volebných kandidátov vopred schváliť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #demonštrácia