Strela z raketometu zasiahla v Donecku autobus

Strela vypálená z raketometu v stredu ráno na stanici mestskej hromadnej dopravy v Donecku zabila osem ľudí. Oznámila to s odvolaním sa na očitých svedkov ukrajinská agentúra Ukrinform.

01.10.2014 11:34 , aktualizované: 14:44
Ukrajina, Doneck, letisko Foto: ,
Dym na letisku v Donecku.
debata (134)

Linkový mikrobus, ktorý v stanici stál, úplne zhorel. Ďalší incident sa odohral v jednej z miestnych škôl, kam dopadol granát a usmrtil najmenej dve osoby. Zo zodpovednosti za obe útoky sa vzájomne obviňujú separatisti a ukrajinská armáda

Explózia na autobusovej stanici bola ohlásená z Kyjevskej triedy na severozápade mesta neďaleko od doneckého letiska. Ľudia v okamihu výbuchu nastupovali do mikrobusu, ktorý v stanici stál. Ruská agentúra TASS v správe z Donecka obvinila z útoku jednotky ukrajinskej armády. Vozidlo po zásahu úplne zhorelo. Podľa ukrajinských médií vypálili osudnú raketu povstalci hlásiaci sa k samozvanej Doneckej ľudovej republike. Agentúra Unian napísala, že po ich útoku v mikrobuse zahynulo šesť ľudí a jeden bol zranený.

Krátko predtým zasiahol delostrelecký granát jednu z doneckých škôl, kde zahynuli najmenej dvaja ľudia. Podľa agentúry Unian išlo o náhodných okoloidúcich. Spravodajca agentúry Reuters z miesta oznámil, že zahynuli štyria ľudia vrátane jedného učiteľa a rodiča jedného zo žiakov. V čase výbuchu bolo v škole 70 detí, žiadne ale zranené nebolo.

Povstalci v informácii o incidente uviedli, že granát bol odpálený z pozícií kontrolovaných ukrajinskú armádou. Ukrajinské zdroje naopak tvrdia, že zodpovednosť za útok nesú separatisti. V doneckých školách sa začal školský rok, začatie výučby bolo z obvyklého septembrového termínu odložené kvôli pokračujúcim bojom.

Ukrajinská armáda vyjednáva o výmene doneckého letiska

Ukrajinská armáda rokuje s povstalcami o výmene určitých území, kde je vystavená tlaku separatistov.

Špekulácie, ktoré sa v posledných dňoch objavili v niekoľkých ukrajinských médiách, agentúre Unian potvrdil donecký gubernátor Serhij Taruta. Predmetom výmeny sa má stať letisko v Donecku, ktoré je už niekoľko týždňov vystavené útokom vzbúrencov.

Letisko v najväčšom východoukrajinskom meste je jediným obranným postom, ktorý sa vládnym jednotkám v Donecku podarilo udržať. Napriek prímeriu vyhlásenému 5. septembra je areál letiska prakticky denne vystavený delostreleckým, raketovým a minometným útokom separatistov a armáda ho drží za cenu nemalých obetí. Povstalci považujú donecké letisko za kľúčový strategický priestor, bez ktorého ovládnutia nie je fungovanie ich „ľudovej republiky“ možné.

„Rokovanie o výmene letiska skutočne prebieha. Výmena sa bude týkať územia tesne priliehajúcich k Donecku. Ide o veľké územie,“ povedal Taruta bez ďalších podrobností ukrajinskej agentúre.

Ukrajinská tlač v minulých dňoch špekulovala, že armádne velenie chce letisko v Donecku vymeniť za prístav Novoazovsk, ktorý vzbúrenci obsadili pri ofenzíve koncom augusta. Novoazovsk, ktorý leží na brehoch Azovského mora, je bránou k významnému prístavu Mariupol, ktorý je pod kontrolou Kyjeva.

Taruta ale taký scenár výslovne poprel. „O Novoazovsku sa bohužiaľ nerokuje, zatiaľ zostáva okupovaným mestom,“ povedal gubernátor.

Ani noc z utorka na stredu nebola v Donecku pokojná, explózie granátov sa ozývali aj zo stredu mesta. Paľbou bolo podľa očitých svedkov poškodených niekoľko obytných domov.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #proruskí separatisti #ukrajinská armáda