Boj na život a na smrť: Kurdi bránia mesto Kobani pred tisíckami islamistov

Koaličné lietadlá znovu zaútočili na islamských radikálov pri kurdskom meste Kobani na sýrsko-tureckej hranici. Kurdskí bojovníci sa tam úporne bránia presile radikálov a z mesta denne utekajú ďalší civilisti. Atentátnici v stredu zaútočili pri škole v sýrskom meste Homs a medzi 18 obeťami sú aj deti.

01.10.2014 14:27 , aktualizované: 17:16
Kobani, Sýria Foto: ,
Pohľad na bojmi zmietané mesto Kobani z neďalekej tureckej hranice.
debata (24)

Zo štatistiky OSN vyplýva, že boje v Iraku si v septembri vyžiadali vyše 1 100 obetí. Údaj však nezahŕňa mŕtvych na území ovládanom radikálmi z Islamského štátu (IS).

Stovky Kurdov sa postavili tisíckam islamistov

Islamský štát, ktorý ovláda časť severnej Sýrie a Iraku, presunul ku Kobani tisícky bojovníkov. Proti nim stojí niekoľko stoviek Kurdov a boje prebiehajú údajne len tri kilometre od mesta. Počas nočných bojov prišlo o život najmenej deväť členov kurdských milícií.

„Kurdskí bojovníci čelia početnej i vojenskej presile, ale odmietajú sa stiahnuť a úporne proti IS bojujú. Obrana Kobani je pre nich otázkou života a smrti,“ povedal Ramí Abdar Rahmán z organizácie sýrskej exilovej opozície.

Pred bojovníkmi Islamského štátu desaťtisíce... Foto: SITA/AP, Burhan Ozbilici
Turecko, Sýria, utečenci Pred bojovníkmi Islamského štátu desaťtisíce ľudí utekajú do susedného Turecka.

IS má pri meste podľa neho k dispozícii tanky, ťažké delostrelectvo i raketomety. Kurdi sa bránia automatickými puškami a guľometmi. Ak by sa IS podarilo Kobani dobyť, ovládol by ucelený územný pás pozdĺž hranice. Boje o Kobani vyhnali od polovice septembra z domovov 160-tisíc civilistov.

Postup IS v Sýrii sa snaží s pomocou leteckých útokov zastaviť koalícia, v ktorej je okrem USA päť arabských krajín. Tento týždeň už podnikla najmenej 15 útokov na pozície IS pri Kobani. Podľa exilovej opozície zabili členovia IS deväť Kurdov zajatých pri hraniciach. Boli medzi nimi aj tri ženy a radikáli všetkým odrezali hlavy.

Islamiskí atentátnici vraždili v Homse

V stredu prišla správa o dvojitom atentáte, ku ktorému došlo v stredosýrskom meste Homs. V štvrti, ktorú obývajú najmä vládnuci aláviti, vybuchli po sebe dve nálože v blízkosti školy a zabili 18 ľudí vrátane detí. Homs dlho ovládala opozícia, ale armáda väčšinu mesta v júni dobyla späť.

Situáciu v Sýrii sleduje pozorne aj Turecko, ktoré vláda požiadala parlament o predĺženie mandátu pre vedenie vojenských operácií na území cudzieho štátu v prípade ohrozenia. Mandát by mohol zahŕňať povolenie pre využitie tureckých základní na boj proti IS pre zahraničné armády. Parlament sa bude touto žiadosťou vlády zaoberať vo štvrtok.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval medzinárodnú koalíciu pod vedením USA, aby našla „trvalé riešenie“ problémov s islamistami.

Intervenciu, ktorá je obmedzená len na nálety na pozície extrémistov, označil za dočasné riešenie. „Svet musí vedieť, že Turecko nie je krajina, ktorá sa uspokojí s dočasnými riešeniami,“ dodal.

Násilie bojovníkov Islamského štátu vyháňa z... Foto: SITA/AP, Burhan Ozbilici
Turecko, Sýria, utečenci Násilie bojovníkov Islamského štátu vyháňa z domov čoraz viac ľudí.

Boje pokračujú aj v Iraku, kde sa k leteckým akciám proti IS pripojila Veľká Británia. Tiež tam proti IS bojujú aj Kurdi, a to na troch frontoch na severe krajiny – v Rabíji pri hranici so Sýriou, južne od ropného mesta Kirkúk a severne od Mosulu. Briti do bojov zasiahli úspešným náletom na automobily IS západne od Bagdadu. Sunnitské kmene spolu s irackými vojakmi odrazili útok IS pri meste Džabúr severne od metropoly, ale padlo tam 14 ľudí.

OSN v stredu zverejnila bilančnú správu, podľa ktorej si násilie vo vládou kontrolovaných častiach Iraku v septembri vyžiadalo 1 119 ľudských životov. Medzi mŕtvymi bolo viac ako 800 civilistov. OSN tieto údaje považuje za „absolútne minimum“, pretože nie je schopná mapovať situáciu v oblastiach, ktoré ovláda Islamský štát.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #boje #Irak #Kurdi #Islamský štát