Prieskum: Dôchodcom sa najlepšie žije v Škandinávii

Najlepším miestom pre život ľudí nad 60 rokov je Nórsko. Vyplýva to z prieskumu mimovládnej organizácie HelpAge International, ktorá rebríček pre rok 2014 zverejnila na svojom portáli v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa starších osôb.

01.10.2014 16:27
debata

Na základe získaných údajov zostavili rebríček pozostávajúci z 96 krajín sveta. Najlepšie z neho vyšli škandinávske krajiny, keď sa za Nórskom umiestnilo susedné Švédsko, tesne nasledované Švajčiarskom a Kanadou. Na piatom mieste sa ocitlo Nemecko.

Celkovo je v prvej dvadsiatke až trinásť krajín Európy. Ani jedna však zo stredu starého kontinentu. Česko je na 25. mieste, Poľsko na 32. Maďarsko sa ocitlo až na 46. priečke, kým Slovensko je hneď za ním, jednu pozíciu pred Čínou. Zle obstála Ukrajina, ktorá sa umiestnila na 82. pozícií. Iba o niečo lepšie dopadlo Srbsko (78.) či Grécko (73.). V dolnej časti rebríčka skončilo aj Rusko (65.).

Najhoršie sa dôchodcom žije v Afganistane, ktorý spolu s Mozambikom, Pásmom Gazy či Pakistanom skončil na úplnom konci rebríčka. Ten vznikol na základe údajov indexu kvality života ako sú príjem či zdravie ľudí nad 60 rokov v jednotlivých krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Nórsko #Dôchodcovia #kvalita života