European Voice: Jourová nenašla recept, ako presvedčiť poslancov

Vystúpenie českej kandidátky na eurokomisárku sa v stredu začalo dobre, Věra Jourová však nedokázala nájsť s poslancami Európskeho parlamentu spoločnú nôtu. Pod titulkom Jourovej sa presvedčiť nepodarilo, to napísal web vplyvného denníka European Voice (EV). Rozhodnutie o jej výkone bolo nakoniec v stredu večer odložené na začiatok budúceho týždňa.

02.10.2014 11:00
Věra Jourová Foto: ,
Česká kandidátka na eurokomisárku Věra Jourová odpovedá na otázky europoslancov.
debata (2)

Text pripomína, že Jourová dostala od šéfa komisie Jeana-Claudea Junckera rozsiahle portfólio spravodlivosti, ochrany spotrebiteľa a rodovej rovnosti. „Rozsah tém, s ktorými bude mať čo do činenia, bol možno príliš rôznorodý na to, aby sa v nich mohla v tejto chvíli plne angažovať,“ poznamenal EV.

Jourová kvôli rozsahu odbornej náplne musela v stredu osloviť poslancov až zo štyroch výborov – pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, pre právne záležitosti, pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a pre práva žien a rodovú rovnosť.

Nepodarilo sa jej vraj však ponúknuť konkrétne záväzky tam, kde to bolo potrebné. „Aby sme k nej boli spravodliví: otázky sa často týkali mnohých tém naraz, a tak pre ňu bolo zložité ponúknuť v krátkom čase, ktorý mala k dispozícii, uspokojujúce odpovede,“ napísal EV. Často vraj opakovala frázy ako tie o potrebe orezávať zbytočnú legislatívu či o potrebe obnoviť dôveru občanov, skutočne jasné prísľuby však chýbali.

Zo záveru jej vystúpenia bolo podľa denníka zrejmé, že si Jourová tento problém uvedomuje, keď povedala, že je skôr političkou než úradníkom, čo malo vysvetľovať „nedostatok podrobných odpovedí“.

EV potom pripomína niektoré z jej odpovedí, napríklad o ochrane dát, bonusoch pre bankárov či rovnosti mužov a žien.

„Na konci vypočutia Jourová uviedla, že chcela ukázať, akou osobou naozaj je. Je však nepravdepodobné, že europoslanci získali o jej osobnosti jasný dojem,“ mieni EV. Dojem z nej vraj bol veľmi neurčitý a niektorí účastníci rokovania ju kritizovali, že nedávala jasné odpovede a tri hodiny vyhradené na vypočutie boli únavné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #europoslanci #eurokomisár #Věra Jourová