Austrália a Kanada sa pripoja k náletom na Islamský štát

Austrálske a kanadské lietadlá sa zapoja do náletov koalície vedenej Spojenými štátmi proti radikálom z hnutia Islamský štát v Iraku.

03.10.2014 07:10 , aktualizované: 19:12
Tony Abbott Foto: ,
Austrálsky premiér Tony Abbott.
debata (9)

Do Iraku budú tiež vyslaní austrálski vojaci zo špeciálnych jednotiek. Oznámili to vlády v Canberre a v Ottawe.

„Vláda dnes schválila austrálske nálety v Iraku na žiadosť irackej vlády a na podporu irackej vlády,“ povedal austrálsky premiér Tony Abbott v televízii. Kabinet tiež schválil vyslanie austrálskych špeciálnych síl, aby pomohli irackej armáde v boji proti radikálnym islamistom; Austrálčania majú podľa premiéra Iračanom „radiť a pomáhať“.

Kanadská vláda vo vyhlásení oznámila, že sa pripojí k náletom na IS. Požiadala parlament o povolenie vojenskej účasti na operáciách v Iraku na šesť mesiacov s vylúčením vyslania pozemných jednotiek. Parlament o tom bude hlasovať v pondelok.

Okrem USA uskutočňujú nálety v Iraku zatiaľ Británia a Francúzsko, ďalej Dánsko, Holandsko a Belgicko. V Sýrii sa k USA pripojilo niekoľko arabských krajín, Francúzsko svoju účasť v tejto krajine zvažuje.

Až doteraz sa pôsobenie austrálskeho letectva v Iraku obmedzovalo na dodávky humanitárnej pomoci alebo zbraní vládnym silám. O chystanom nasadení stíhačiek sa ale vedelo, v rámci príprav premiér už minulý mesiac vyslal na americkú základňu v Spojených arabských emirátoch 600 mužov a šesť bojových lietadiel. Ale nasadenie austrálskych vojakov priamo v Iraku sa nečakalo, podotkla agentúra Reuters.

Abbott podľa BBC uviedol, že sa kabinet nerozhodoval ľahko, ale Irak nemôže zostať osamotený v boji proti radikálom, šíriacim „kult smrti“. Premiér pripustil, že misia potrvá skôr mesiace než týždne. Nasadenie v Sýrii sa neplánuje. Rozhodnutie kabinetu už nepotrebuje ďalšie schvaľovanie v parlamente. Austrálska vláda odhaduje, že po boku radikálov bojuje najmenej 60 Austrálčanov a ďalšia stovka ich aktívne podporuje vo vlasti.

Islamský štát tento rok vyhlásil na severe Iraku a Sýrie kalifát. Do boja proti nemu sa už zapojilo niekoľko krajín. Od začiatku roka prišlo v Iraku o život vyše 9300 civilistov a zranených bolo vyše 17 000 osôb, pritom polovica z nich od leta, keď Islamský štát začal obsadzovať iracký sever. Podľa odhadu americkej tajnej služby má hnutie k dispozícii okolo 31 000 bojovníkov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Austrália #Islamský štát #nálety