Britský premiér David Cameron pricestoval do Afganistanu

Britský premiér David Cameron v piatok priletel na vopred neohlásenú návštevu do Afganistanu, kde sa stretne s novou vládou národnej jednoty. Cameron je prvým vysokým západným predstaviteľom, ktorý navštívil Afganistan od septembrového vyriešenia vlečúcej sa krízy kvôli sporom okolo výsledku prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.10.2014 07:50
David Cameron, Veľká Británia, Cyprus, vojaci,... Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (1)

Cameronova kolóna prišla k prezidentskému palácu v Kábule v ranných hodinách miestneho času. Návšteva britského premiéra nasleduje štyri dni potom, ako bol po mesiacoch handrkovania o volebné výsledky oficiálne uvedený do úradu nový prezident Afganistanu Ašraf Ghaní.

Spor kvôli výsledkom júnového druhého kola volieb medzi Ghaním a jeho súperom Abdulláhom Abdulláhom sa skončil politickou dohodou. Na jej základe sa Ghaní stal prezidentom a Abdulláh získal novovytvorený post „výkonného premiéra“ s rozšírenými právomocami.

Británia bola po USA druhým najväčším prispievateľom do medzinárodných koaličných síl, ktoré pôsobili v Afganistane od roku 2001, keď Spojenými štátmi vedená koalícia zvrhla vládu radikálneho hnutia Taliban. Počas následnej vojny bolo v Afganistane zabitých viac ako 450 britských vojakov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #David Cameron #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní