Bitka o donecké letisko neustáva, Kyjev vraj zapojil žoldnierov

Krvavý boj na Doneckom letisku pokračuje aj v piatok popoludní. Za niekoľko týždňov si podľa informácií očitých svedkov vyžiadal stovky mŕtvych. Hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Vladislav Selezňov novinárom povedal, že vzbúrencom sa podarilo obsadiť polovicu jedného z doneckých terminálov. V objekte pokračuje boj muža proti mužovi.

03.10.2014 08:20 , aktualizované: 15:35
Ukrajina, Doneck, Foto:
Napriek vyhlásenému prímeriu pokračujú boje o strategické letisko v Donecku. Na snímke centrum mesta. V pozadí dym stúpajúci nad miestom pokračujúcich bojov.
debata (341)

Video so zábermi nočného raketometného útoku východoukrajinských separatistov na donecké letisko v piatok zverejnila povstalecká tlačová agentúra Novorossija. Zábery ukazujú, že vzbúrenci útočia na strategicky významný post ukrajinskej armády bez ohľadu na prímerie, ktoré platí na východe Ukrajiny už takmer mesiac. Podľa informácie ukrajinskej armády sa o letisko tvrdo bojuje aj v piatok popoludní.

Video s obrázkami raketometov Grad v akcii sprevádza komentár poľného veliteľa povstaleckej brigády zvanej Kalmius. Útok je podľa neho odvetou za májový incident v juhoukrajinskej Odese, kde v obkľúčenej budove miestnej radnice zhorelo vyše päťdesiat proruských radikálov.

Separatisti z incidentu vinia ukrajinských pravicových extrémistov, podľa Kyjeva naopak incident vyprovokoval útočiaci dav separatistov. Od tragédie v Odese v piatok uplynulo päť mesiacov. „Posielame pozdrav v mene prvého práporu delostreleckej brigády Kalmius,“ odkazuje na videu ukrajinským vojakom uväzneným na obkľúčenom letisku veliteľ raketometnej batérie. „Odesa je s nami a my s ňou. Daj boh, aby naše štyri pozdravy zasiahli potrebné ciele,“ dodal. Salvu zo štyroch mobilných batérií sprevádzanú zvukom rakiet odprevadil povzdychom „Odpusť nám, bože“.

Povstalci hovoria o žoldnieroch z Poľska a USA

Podľa Kyjeva zostáva však letisko stále pod kontrolou ukrajinskej armády. Podľa povstaleckých veliteľov obrancovia letiska odolávajú útokom len vďaka podpore žoldnierov z USA a Poľska.

Hovorca štábu protipovstaleckej operácie Vladislav Selezňov v piatok novinárom povedal, že v areáli letiska armáda uskutočnila rotáciu bojových oddielov a posilnila obranu kľúčových zón. „Letisko je naďalej pod kontrolou armádnych jednotiek. Vzletové a pristávacie dráhy, terminály a ďalšie objekty odolávajú útokom, ktoré sú lokálneho charakteru,“ povedal hovorca.

Podľa povstaleckých vodcov odoláva letisko len vďaka podpore zahraničných žoldnierov. Šéf tajnej polície samozvanej Doneckej ľudovej republiky Leonid Baranov v piatok povstaleckej agentúre Novorossija povedal, že cudzincov je medzi obrancami doneckého letiska „ohromné ​​množstvo“.

Do zajatia vraj v minulých dňoch padli ozbrojenci z Poľska, mnoho bojovníkov podľa Baranova prišlo na pomoc ukrajinskej armáde i z USA.

„Sú to profesionáli, nielen Američania, hovorí sa tam mnohými jazykmi. Je to potvrdená informácia, s istotou možno povedať, že sú tam žoldnieri, ktorí sa odmietajú vzdať,“ vyhlásil Baranov.

Povstalecký premiér: Bitka o letisko zablokovala pokrok

Povstalecký premiér Alexandr Zacharčenko v rozhovore pre piatkové vydanie ruského denníka Vzgljad uviedol, že bitka o donecké letisko zablokovala akýkoľvek ďalší pokrok, ktorý bol ukotvený v takzvaných minských dohodách. Na tých sa na dvoch stretnutiach 5. a 20. septembra v bieloruskej metropole dohodli zástupcovia povstalcov a Kyjeva. Súčasťou dohôd je okrem zastavenia paľby výmena zajatcov a vytvorenie tridsaťkilometrovej nárazníkovej zóny.

„Rozpory sa len ďalej prehlbujú. Výmena zajatcov a ďalšie dohody ale ostávajú v platnosti, nikto ich nevypovedal,“ povedal Zacharčenko. „Na najbližšom rokovaní v Minsku treba o doneckom letisku hovoriť. Keby nebolo tohto problému, rokovania by pokročili rýchlejšie,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

341 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #prímerie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #žoldnieri