Rusko dostihlo USA v počte nosičov jadrových zbraní

Rusko prvýkrát v 21. storočí dohnalo Spojené štáty v počte všetkých nosičov strategických jadrových zbraní a v počte jadrových hlavíc na rozmiestnených nosičoch (teda na strategických bombardéroch, ponorkách a raketách v bojovej pohotovosti).

03.10.2014 08:55
debata (6)

Napísal to ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na údaje amerického ministerstva zahraničia. Výmenu týchto informácií predpokladá odzbrojovacia zmluva medzi oboma veľmocami, uzavretá v roku 2010 v Prahe.

O „jadrovú paritu“ sa usiloval Sovietsky zväz pri súperení s USA za studenej vojny. Avšak po páde komunizmu a rozpade ZSSR došli vojakom peniaze a Rusko až donedávna muselo starnúce rakety, bombardéry a ponorky odpisovať rýchlejšie, než ich stačilo nahrádzať.

K čerstvej rovnováhe síl podľa experta Pavla Podviga prispela skutočnosť, že ruské námorníctvo začalo v posledných rokoch do flotily zaraďovať nové jadrové ponorky s väčším počtom rakiet, ktoré sú opatrené väčším počtom jadrových hlavíc.

Podobne aj na súši prichádzajú do výzbroje nové medzikontinentálne rakety Jars, ktoré majú tri jadrové hlavice miesto jednej na starších raketách Topol. Rovnováhu však podľa odborníka netreba preceňovať, navyše vraj USA o pár rokov zase získajú istú prevahu, keď bude potrebné definitívne vyradiť ruské rakety Topol.

Aktuálne „skóre“ k 1. septembru je podľa denníka 912 amerických nosičov jadrových zbraní oproti 911 ruským. Avšak rozmiestnených nosičov majú USA viac: 794 k 528. Ale v počte jadrových hlavíc, ktoré majú obe veľmoci na „rozmiestnených nosičoch“, pomer činí 1642 ku 1643 na ruskej strane. Medzi rozmiestnené nosiče sa nepočíta napríklad jadrová ponorka, ak pripláva na opravu a je počas nej zbavená svojich rakiet.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #jadrové zbrane