Kapské mesto zrušilo summit laureátov Nobelových cien

Starosta juhoafrického Kapského mesta v stredu oznámil odloženie októbrového summitu laureátov Nobelovej ceny mieru. Dôvodom je opakované odmietnutie úradov udeliť tibetského duchovnému lídrovi dalajlámovi povolenie na vstup do krajiny.

03.10.2014 09:30
dalajláma, pasienky, Bratislava Foto: ,
Dalajláma
debata

Vo vyhlásení magistrátu Kapského mesta sa uvádza, že rozhodnutie pozastaviť prípravy stretnutia padlo po „rozsiahlych diskusiách a dohadovaní“. Starosta zároveň juhoafrickú vládu obvinil z „neústupčivosti“.

Udelenie víz pre dalajlámu sa nepodarilo dosiahnuť ani skupinovému nátlaku na prezidenta Jacoba Zumu zo strany účastníkov plánovaného summitu. Ten sa pravidelne koná v Kapskom meste v polovici októbra. Tohto roku si prítomní chceli uctiť pamiatku minulý rok zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu, lídra boja proti apartheidu a držiteľa Nobelovej ceny mieru.

Predpokladá sa, že Johannesburg sa postojom k dalajlámovi snaží vyhovieť Číne, s ktorou chce zlepšovať svoje diplomatické a najmä obchodné vzťahy. Peking ho totiž považuje za separatistu. Dalajláma argumentuje, že sa usiluje o širšiu autonómiu pre rodný Tibet, odkiaľ ušiel v roku 1959 a odvtedy žije v Indii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Juhoafrická republika #dalajláma #summit