Estónsko cvičí tisíce bojovníkov, bojí sa vojny s Ruskom

V estónskych lesoch sa cvičia tisíce bojovníkov na prípadnú vojnu s Ruskom, napísal v piatok v reportáži z tejto pobaltskej krajiny americký denník The Wall Street Journal. Nie je to pravidelná estónska armáda, ale zbory dobrovoľníkov. Ich počet prekročil 14-tisíc mužov, čo je takmer štvornásobok stavu pravidelnej estónskej armády.

03.10.2014 11:20
debata (52)

Na vojnu proti Rusku, ktoré anektovalo ukrajinský Krym a údajne vyzbrojuje východoukrajinských separatistov, sa estónske dobrovoľnícke zbory pripravujú so všetkou vážnosťou, píše americký denník.

Ich výcvik je úplne legálny a neodporuje estónskym zákonom. Dobrovoľnícke prápory podliehajú rozkazom estónskeho ministerstva obrany. V lesoch na okraji hlavného mesta Tallinnu sa cvičia dobrovoľníci pre veliteľské funkcie, ale aj ženisti alebo zdravotníci.

Estónci sa boja, že Rusko môže proti ich krajine zaútočiť rovnako, ako sa to stalo v prípade Ukrajiny. V Estónsku totiž žije silná ruská menšina, ktorá tvorí asi štvrtinu obyvateľstva tohto pobaltského štátu.

O bezpečnosť Estónska a ďalších pobaltských krajín NATO má obavy aj Brusel a Washington. Spojené štáty už v apríli ako gesto na podporu spojencov v NATO po ruskej anexii Krymu vyslali do Poľska a troch pobaltských štátov približne šesť stoviek výsadkárov. Tých teraz strieda brigádna skupina neoficiálne zvaná Ironhorse (Železný kôň) z 1. jazdnej divízie s asi 700 vojakmi s dvadsiatkou tankov M1 Abrams, bojovými vozidlami pechoty Bradley a obrnenými transportérmi Stryker.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #Rusko #vojaci #Estónsko #vojenské cvičenia #anexia Krymu