Ukrajinský exprezident Janukovyč vraj dostal ruské občianstvo

Kremeľ tajne udelil ruské občianstvo bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovičovi, ktorý po februárovom prevrate ušiel do Ruska a žije v Rostove na Done. S odvolaním sa na "operatívne informácie" to v piatok oznámil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Moskva odmietla jeho tvrdenia komentovať.

03.10.2014 14:00
ukrajina, janukovyč, prezident Foto: ,
Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč.
debata (50)

Ruský pas dostal podľa Heraščenka Janukovyč vďaka dekrétu vydanému prezidentom Vladimirom Putinom.

Občianstvo bolo priznané aj členom exprezidentovej rodiny, bývalému premiérovi Mykolovi Azarovovi a generálnemu prokurátorovi Viktorovi Pšonkovi. Všetci sú na Ukrajine stíhaní za zneužitie právomocí a za vydávanie rozkazov na streľbu do demonštrantov.

Janukovyč žije v Rusku už vyše sedem mesiacov, rovnako ako Azarov. Podľa ruských zákonov sa môže osoba bez ruského občianstva zdržiavať na území Ruskej federácie nanajvýš 180 dní. „Sú teraz v pohode, Rusko do cudziny nevydáva ani maniackych vrahov, ak majú ruské občianstvo. Rovnako, ostatne, postupuje aj Ukrajina,“ napísal Heraščenko na Facebooku.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odmietol na žiadosť rozhlasovej stanice Echo Moskvy tvrdenia ukrajinského činiteľa komentovať. „Nebudeme reagovať na bľabotanie poradcov,“ povedal Peskov.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pas #občianstvo #Viktor Janukovyč #Ukrajina #kríza na Ukrajine