Islamský štát sťal britského rukojemníka Henninga

Americký prezident Barack Obama ostro odsúdil brutálnu vraždu britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga Islamským štátom (IŠ). Video zachytávajúce jeho sťatie sa objavilo na internete a americké úrady neskôr podľa agentúry Reuters uviedli, že nemajú dôvod pochybovať o jeho pravosti.

03.10.2014 23:07 , aktualizované: 04.10.2014 10:03
Alan Henning Foto: ,
Na snímke z videa je Alan Henning s príslušníkom Islamského štátu.
debata (27)

„Spojené štáty tvrdo odsudzujú brutálnu vraždu britského občana Alana Henninga. Spoločne s našimi britskými priateľmi a spojencami sa budeme usilovať o to, aby páchatelia Alanovej vraždy – rovnako ako vrahovia Jima Foleya, Stevena Sotloffa a Davida Hainesa – boli postavení pred súd,“ citoval Reuters z Obamovho vyhlásenia. Prezident v ňom hovorí o predchádzajúcich troch zavraždených západných rukojemníkov radikálneho hnutia IŠ. Prví dvaja boli americkí novinári, tretí tiež britský humanitárny pracovník.

Sľub, že Británia urobí všetko, čo je v jej silách, aby Henningových vrahov chytila a postavila pred súd, zaznel už pred tým z úst britského premiéra Davida Camerona.

Záznam podľa americkej monitorovacej služby SITE trvá minútu a 11 sekúnd a nesie označenie „Ďalší odkaz pre Ameriku a jej spojencov“. Na konci nahrávky maskovaný príslušník IŠ hrozí vraždou ďalšieho rukojemníka, ktorým je údajne Američan Peter Kassig. Jeho rodičia potom vydali vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú, že ich 26-ročného syna uniesli a zajali pri poskytovaní humanitárnej pomoci v Sýrii.

„Prosíme všetkých ľudí na svete, aby sa modlili za Henningovu rodinu, za nášho syna a za prepustenie všetkých nevinných ľudí držaných ako rukojemníkov na Blízkom východe a kdekoľvek na svete,“ žiadajú vo vyhlásení Ed a Paula Kassigovi z Indianapolisu.

Kassig slúžil v americkej armáde v čase vojny v Iraku, potom ho zo zdravotných dôvodov prepustili zo služby. Podľa záznamov Pentagonu bol nasadený v Iraku od apríla do júla 2007.

Po prepustení z armády sa stal laborantom záchrannej služby a odcestoval v roku 2012 do Libanonu. Pôsobil ako dobrovoľník v nemocniciach a ošetroval palestínskych utečencov a Sýrčanov utekajúcich pred vojnovým konfliktom vo svojej krajine, uviedla Kassigova rodina.

Uniesli ho vlani 1. októbra, keď cestoval do východosyrského mesta Dajr az-Zaur ako pracovník Špeciálnej služby akútnej pomoci a podpory. Túto mimovládnu organizáciu sám založil koncom roka 2012 s cieľom ošetrovať utečencov zo Sýrie utekajúcich cez hranicu do Turecka.

V zajatí Kassig podľa hovorkyne svojej rodiny konvertoval na islam a prijal meno Abdar Rahmán.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Alan Henning