Polícia po zrážkach v Hongkongu zadržala aj čínskych gangstrov

Polícia v Hongkongu zatkla 19 ľudí, medzi nimi osem údajných členov Triád, čínskej mafie, obvinených z útokov na prodemokratických demonštrantov.

04.10.2014 13:43
Hongkong Foto: ,
Prodemokratickí demonštranti strážia stany blokujúce hlavnú cestu v časti Mongkok.
debata (9)

Polícia v Hongkongu zatkla 19 ľudí, medzi nimi osem údajných členov Triád, čínskej mafie, obvinených z útokov na prodemokratických demonštrantov. Piatkové zrážky viedli k odloženiu rozhovorov medzi demonštrantami a vládou. Polícia zároveň odmietla tvrdenia, že by spolupracovala s tými, čo používajú násilie proti protestujúcim a nič proti nim nepodnikla. Demonštranti tvrdia, že útočníkov, ktorí boli maskovaní, poslala Čína.

Zrážky vypukli v noci v štvrti Mongkok, keď sa niektorí ľudia, očividne nahnevaní na blokovanie mesta demonštrantami, pokúsili rozobrať stany a barikády. Zranenia podľa miestnych médií utrpelo 18 ľudí vrátane šiestich policajtov. Medzi zatknutými majú byť však aj členovia čínskej mafie. Prodemokratickí aktivisti sú napriek incidentom odhodlaní v protestoch pokračovať aj cez víkend.

Najrozsiahlejšie protesty v Hongkongu od návratu pod čínsku správu v roku 1997 vyvolalo rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing tento týždeň ponúkol demonštrantom rokovania s cieľom dosiahnuť uvoľnenie situácie, čo však pre násilie odložili. V sobotu ráno bola situácia v uliciach napriek sporadickým potýčkam prevažne pokojná .

Hongkong, v preklade Voňavý prístav, bol dlhé desaťročia súčasťou britského kráľovstva, ktoré si ho formálne prenajímalo. Po vypršaní nájomnej zmluvy medzi Londýnom a Pekingom v roku 1997 Briti správu odovzdali späť do rúk Číny. Hongkong sa však spolu s regiónom Macao teší osobitnému štatútu známemu ako „jedna krajina, dva systémy“. Ten obyvateľom umožňuje žiť v oveľa slobodnejšej spoločnosti, ako je to na území kontrolovanom centrálnou čínskou vládou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong