Synoda vo Vatikáne sa bude zaoberať rodinným životom

Pápež František a viac než 200 vysokopostavených duchovných sa stretlo vo Vatikáne, aby prediskutovali niektoré z najkontroverznejších tém cirkvi týkajúcich sa rodinného života, medzi nimi interrupciu, antikoncepciu, homosexualitu či rozvody.

05.10.2014 16:16
Pápež František Foto: ,
Pápež František sa zdraví s kardinálom pri príležitosti otvorenia synody o rodine vo Vatikáne.
debata (2)

Do debaty sa zapoja aj laickí katolíci. Mimoriadna synoda potrvá dva týždne a ďalšie stretnutie sa uskutoční budúci rok, informuje spravodajská stanica BBC.

Pápež František v sobotu povedal, že chce, aby biskupi skutočne načúvali katolíckej komunite. Vyjadril tiež nádej, že diskusia bude „úprimná, otvorená a bratská“ a odrazí „epochálne zmeny“, ktorými rodiny prechádzajú. Minulý rok svetový prieskum iniciovaný Františkom ukázal, že väčšina katolíkov odmieta učenia cirkvi týkajúce sa sexuality a antikoncepcie.

Ako jedna z najstarších náboženských inštitúcií sa však katolícka cirkev so zmenami vo svojom učení neponáhľa. Preto by ani nik nemal čakať od synody rýchle výsledky, hoci mnohí dúfajú, že by určitý posun mohla priniesť, upozorňuje BBC. Katolícka cirkev má vo svete viac než miliardu členov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #rodinný život